Cebulka perłowa należy do rodziny roślin cebulowych, jednak mimo nazwy bardziej spokrewniona jest z porem, niż zwyczajną cebulą. Jest to roślina trwała i osiąga wysokość od 30- 60 cm. W Europie w największych ilościach uprawiana jest w Niemczech i we Włoszech. W celach kulinarnych stosuje się jej boczne cebulki przybyszowe, które charakteryzuje się małą średnicą, białą, połyskującą skórką oraz delikatnym smakiem. To sprawia, że przygotowywane są z niej pięknie wyglądające i smakowite pikle.
Cebulka perłowa Smak to niezastąpiony element lekkich sałatek i kolorowych koreczków. Doskonale sprawdza się, gdy chcemy przygotować talerz zakąsek dla naszych gości. Dzięki odpowiednim proporcjom marynaty, delikatna w smaku i chrupiąca Cebulka perłowa stanowi idealne uzupełnienie eleganckich przystawek.
Z Cebulką perłową Smak możemy przygotować pyszną Salsę pomidorową.
Składniki:
300 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
4 ząbki marynowanego czosnku
200 ml soku pomidorowego
170 g Cebulki perłowej Smak bez zalewy
1 pęczek świeżej kolendry
8 łyżek oliwy z oliwek
2 średnie czerwone papryczki chili
Pieprz czarny grubomielony Prymat, sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Do pomidorów dodać rozgnieciony czosnek, sok pomidorowy, cebulkę perłową, posiekaną kolendrę i oliwę z oliwek. Salsę doprawić do smaku papryczką chili, pieprzem, solą i czosnkiem. Gotową salsę wstawić na chwilę do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Przed podaniem warto raz jeszcze spróbować salsę i w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku. Tak przygotowany sos podawać do drobiu i warzyw.