Ich historia sięga ponad 4000 lat – podobno odkryto je w starożytnym Egipcie, gdzie były uważane za święte. Szparagi, bo to o nich mowa, przez długi czas zarezerwowane były jedynie dla elit. W starożytnym Rzymie podawano je jedynie do królewskiego stołu. Obecnie są coraz bardziej dostępnym i popularnym warzywem, które trafia na nasze stoły pod różnymi postaciami. Szparagi białe czy zielone, o ciekawym kształcie i aurze wykwintności są doskonałym pomysłem na atrakcyjne danie.
Szlachetny smak szparagów to nie wszystko, szparagi są bowiem bogate w witaminy C, E, β-karoten oraz minerały takie jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz niewielkie ilości żelaza. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są uznawane za bardzo zdrowe warzywo. Szparagi są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Powinny być więc elementem zróżnicowanej i lekkiej diety, a niska zawartość kaloryczna przekona wszystkich dbających o smukłą sylwetkę. Szparagi to zaledwie 15 kcal w 100 g produktu.
W Polsce szparagi uprawia się w Wielkopolsce, jednak to w Peru rośnie najwięcej szparagów – tam zbiory odbywają się dwa razy do roku.
Więcej w e-magazynie: DOWIEDZ SIĘ TUTAJ
Szaszłyki myśliwskie z kurczaka i papryki
Składniki dla 4 osób:
4 pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka,
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat,
6 łyżek oleju rzepakowego,
4 pokrojone świeże papryki (czerwona, zielona,żółta, pomarańczowa)
100 g pokrojonego w plastry chudego boczku,
2 pokrojone w cząstki cebule,
Szpadki do szaszłyków.
Dip Barbecue, Dip Czosnkowy Prymat
Sposób przygotowania:
Kurczaka skropić olejem, natrzeć przyprawą do drobiu po myśliwsku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso nabić na szpadki na przemian z papryką, boczkiem i cebulą. Szaszłyki grillować lub piec 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z marynowanymi szparagami lub ulubioną sałatką.
Sałatka ze szparagów, wędzonego łososia norweskiego i makaronu penne
Składniki dla 4 osób:
300 g ugotowanych zielonych szparagów
100 g zielonego groszku w zalewie
100 g wędzonego łososia norweskiego
200 g ugotowanego makaronu penne
50 g pomidorków koktajlowych
2 pokrojone w piórka czerwone cebule
Sos:
50 g Sosu sałatkowego francuskiego Prymat
150 ml oliwy z oliwek
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
50 ml wytrawnego sherry
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka Natki pietruszki suszonej Prymat
Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Sos sałatkowy francuski Prymat wymieszać z oliwą, dodać musztardę, sherry, sok z cytryny oraz natkę pietruszki Prymat. Całość doprawić solą i pieprzem.
Szparagi przekroić wzdłuż na pół, dodać odsączony groszek, pokrojonego w paski łososia, cząstki pomidorków oraz cebulę. Wszystko połączyć z wystudzonym makaronem penne. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem, udekorować świeżą natką pietruszki. Do sałatki można również dodać mały pęczek rukoli.