Smak szczypiorku – mocny, zdecydowany i kojarzący się z wiosną powinien gościć w lodówce przez cały sezon. Co prawda szczypiorek łączymy z początkami wiosny, pierwszymi nowalijkami, jednak ten smak powinien towarzyszyć nie tylko przez krótką chwilę.
Otóż szczypiorek, choć kojarzony głównie ze zdecydowanym ostrym smakiem i sposobem na apetyczną dekorację zawiera także wiele cennych składników, jak choćby siarka, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci – a po zimie taki zastrzyk jest niezbędny do odbudowy organizmu. Szczypiorek to też znaczące źródło witaminy C oraz prowitaminy A. Warto wiedzieć, że szczypiorek zawiera dużą ilość żelaza, wyprzeda go pod tym względem jedynie szpinak. Szczypiorek zaostrza także apetyt, co powinno zainspirować każdą mamę niejadka. Na apetyt dobrze działa napar ze szczypiorku. Wystarczy dodać miodu i np. mięty lub melisy, aby złagodzić smak.
Czy szczypior i szczypiorek to to samo? Otóż nie. Szczypiorek należy do rodziny czosnkowatych o odznacza się cienkimi niezwykle dekoracyjnymi łodyżkami. Natomiast szczypior to zielone pędy cebuli. Są o wiele grubsze, puste w środku – równie smacznie, acz mniej dekoracyjne. Szczypior jest też o wiele ostrzejszy w smaku.
Z czym to się je? Oczywiście zarówno szczypior jak i szczypiorek są doskonałym, wiosennym dodatkiem do kanapek, past kanapkowych, twarożku czy sałatek. Świetnie zaostrzają smak potraw z delikatnych jajek jak omlety czy jajecznica. Szczypiorek można dodać do ziemniaków z wody czy też zupy ziemniaczanej.
A do czego wy dodajecie szczypiorek?
Faszerowane jajka koktajlowe
Składniki:
8 połówek białek z jajek
Farsz:
8 posiekanych żółtek
4 posiekane koreczki helskie
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 posiekane Ogóreczki konserwowe Smak
4 posiekane marynowane pieczarki Smak
Sól ziołowa, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i doprawić do smaku. Farszem napełnić białka jajek i udekorować natką pietruszki.
Ziołowy krem do kanapek
Składniki:
100 g kremowego białego sera
1 łyżka posiekanej Cebulki perłowej Smak
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, pieprz cayenne, cukier
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Zupa krem z ziemniaków ze szczypiorkiem
Składniki dla 4 osób:
Przyprawa do ziemniaków Prymat do smaku
½ łyżeczki Pieprzu białego Prymat
4 pokrojone w kostkę plasterki boczku
2 posiekane pory (tylko jasna część)
1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
1 litr Rosołu z kury Kucharek
1 szklanka śmietany 36%
2 łyżki kremowego, śmietankowego serka topionego
1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący i przełożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. W garnku podsmażyć pokrojone pory, aż będą szkliste i miękkie, dodać ziemniaki i rosół. Całość gotować przez ok. 30 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, a następnie dodać śmietanę i serek topiony. Doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków i białym pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać z chrupiącym bekonem i posiekanym szczypiorkiem.