Smak rabarbaru jest cierpko-słodko-kwaśny, co czyni ten owoc wyjątkowo dobrym dodatkiem do deserów. Ciekawostką godną uwagi jest fakt, iż choć botanicznie to warzywo blisko spokrewnione z selerem naciowym, rabarbar traktujemy w kuchni polskiej tylko i wyłącznie jak owoc.
Rabarbar mieni się pięknymi kolorami – od limonkowego po różowy i purpurowy, jego aromat jest w wyrazisty, a smak… Cóż, dla wielu to smak dzieciństwa i babcinej kuchni, w której królowała prostota i smak prosto z domowego ogródka.
Domowy kompot z rabarbaru w upalne majowo-czerwcowe popołudnie czy drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na podwieczorek to ulubione pomysły na wykorzystanie tego warzywa. Rabarbar pasuje niemal do każdego typu ciasta – drożdżowego, kruchego czy biszkoptowego. Można powiedzieć, że „lubi” kruszonkę i cukier puder, które doskonale przełamują kwaskowaty smak.
Jednak zainteresowanie kulianriami i nowymi smakami wyzwoliło ducha eksperymentów kuchennych w narodzie, co zaowocowało pomysłami na przykład na oryginalny chutney z rabarbaru, gęsty sos pochodzenia indyjskiego doskonały do mięs i potraw wegetariańskich. Innym smakołykiem o indyjskim pochodzeniu może być lassi z rabarbarem. Z rabarbarem można również przygotować popularne muffiny, modne tarty czy tradycyjne racuchy. Rabarbar trafia nawet do pieczeni z łopatki czy wiosennych zup i sałatek.
Rabarbar wymaga posłodzenia, jednak warto biały cukier zastąpić cukrem brązowym, dodać rodzynek lub daktyli, które nadadzą pożądanej słodyczy. Dobrym pomysłem jest skropienie rabarbaru miodem, który skameralizuje się i doda słodyczy. Rabarbar świetnie łączy się z truskawkami czy też bardziej egzotycznie – z ananasem.
Użytkownicy serwisu DoardacSmaku.pl wiedzą, jak korzystać z sezonowych dobrodziejstw – oto ich kilka przepisów z rabarbarem:
Orkiszowa szarlotka z rabarbarem
Placuszki jaglane z truskawkami i rabarbarem