Sezon na musztardę

04.08.2014
Sezon na musztardę

Ilość rodzajów, bogactwo smaków i różnorodność konsystencji oraz zastosowania uczyniły z musztardy dodatek wyjątkowy i niezastąpiony, bez którego trudno wyobrazić sobie dziś smak wielu potraw. 

Długa historia ziarna gorczycy

Musztarda kojarzy się dziś głównie z dodatkiem do dań z grilla, jednak o ile grillowanie jest modne od niedawna, to smak musztardy znano już w czasach starożytnego Rzymu. Przez wieki pełniła ona różne funkcje – od afrodyzjaku, po lek niemal na wszystko. Pliniusz Starszy, rzymski pisarz i botanik wymieniał 40 leków, których głównym składnikiem była gorczyca. Już wówczas odkryto jej właściwości przeciwreumatyczne, antybakteryjne, wspomagające trawienie, a nawet obniżające cieśnienie krwi. Podobno 300 lat później z gorczycy przyrządzono pierwszą musztardę.

 

Wykonywany zawód -  musztardnik

Wieki średnie to rozkwit popularności musztardy, która stała się powszechna nawet na chłopskich stołach. Z czasem musztarda stawała się coraz bardziej wykwintnym dodatkiem, wzbogacanym ziołami, papryką, a za czasów renesansu do musztardy dodawano nawet wanilię, likier pomarańczowy czy fiołkowy.

Znaczenie musztardy w epoce wczesnego średniowiecza potwierdza fakt, iż na dworze papieskim zrodził się lukratywny zawód musztardnika, o którego „stołek” intrygowano niczym o królewski tron. Papież Jan XXII, chcąc zapewnić pracę bratankowi, mianował go papieskim musztardnikiem. Wzorem dworu papieskiego wkrótce niemal każdy wielki pan pragnął również posiadać takiego specjalistę. W ten sposób nobilitowano nie tylko bratanka i zawód musztardnika, ale również proces produkcji musztardy, jak i musztardę samą w sobie.

Musztarda po obiedzie

Do Polski musztarda dotarła wraz z Napoleonem. Jednak początkowo Polacy nie znali jej właściwego zastosowania. Zgodnie z anegdotą Napoleon widząc, jak Polacy jedzą musztardę łyżeczkami na deser, ze zgrozą zawołał: „Ależ to musztarda po obiedzie”.

Diabeł tkwi w szczegółach

Musztarda to nic innego jak m.in. odpowiednio zmielone ziarna gorczycy z dodatkiem octu, soli i cukru. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, zatem ważny jest gatunek gorczycy, poziom rozdrobnienia, proporcje podstawowych składników, a także dodatków na przykład chrzanu. Musztarda to zarówno dobry dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, jak i składnik marynat, dzięki którym mięso jest bardziej kruche i soczyste. Bez musztardy nie byłoby klasycznego francuskiego sosu vinaigrette, w którym wyrazista musztarda pełni kluczową rolę.

Najpopularniejsze musztardy w kuchni:

 

 

Musztarda sarepska

Doceniana jest ze względu na wyrazistą i ostrą w smaku, specjalnie wyselekcjonowaną gorczycę białą i czarną oraz odpowiednią kompozycję przypraw. Odznacza się wyraźną, gruboziarnistą strukturą. Idealna jako dodatek do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz kanapek, a także jako składnik marynat.

Musztarda delikatesowa

Łagodny i powszechnie lubiany smak oraz delikatna, kremowa konsystencja musztardy delikatesowej czynią z niej ulubiony dodatek na polskim stole. Idealna zarówno do wędlin i mięs pieczonych, jak i do sosów vinaigrette i różnego rodzaju dipów.

Musztarda chrzanowa

Wyraźnie chrzanowa, umiarkowanie ostra w smaku, o jasnej barwie i jedwabistej konsystencji doskonale podkreśli smak ulubionych dań. Znakomita do wszelakich sosów, białej kiełbasy, dań z grilla oraz mięs duszonych lub pieczonych.

Musztarda kremska

Musztarda kremska zawdzięcza swój łagodny smak specjalnie wyselekcjonowanej mieszance ziół oraz odpowiednim proporcjom ziaren białej gorczycy. Stanowi wspaniały dodatek do mięs, wędlin oraz serów, a sałatkom nadaje wyrazistego smaku.

Musztarda rosyjska

Powstaje na bazie wyjątkowo ostrej czarnej gorczycy oraz specjalnej mieszanki przypraw. Ta unikalna kompozycja gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz gruboziarnistą strukturę. Jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, pieczonych oraz smażonych. 

Musztarda stołowa

Musztarda stołowa to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw w polskiej kuchni. Dzięki swojej delikatnej, kremowej konsystencji oraz łagodnemu smakowi idealnie pasuje do kanapek, sałatek, potraw mięsnych oraz wędlin.

 

NOWOŚĆ!

Musztarda francuska

Musztarda francuska charakteryzuje się łagodnym smakiem i gruboziarnistą konsystencją. Kolorowe ziarna gorczycy oraz dodatek octu winnego czynią z niej wyborny dodatek do potraw mięsnych na ciepło i na zimno, a także do serów, jaj oraz sałatek.

   

 

 

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

motylekgoha

21.08.2014 21:02
najlepsza chrzanowa i grilowa

Ali

06.08.2014 11:29
Żadna z wyżej wymienionych . Sam robię :)

VioletoweKucharzenie

04.08.2014 18:50
Dla mnie najlepsza sarepska, rosyjska i chrzanowa :-)

flaviadeluce

04.08.2014 17:40
dijon i francuska najlepsze ;)
prymat