Sezon II, odc.8: De Volaille według Michela

Pierwszy w historii kotlet de Volaille powstał podobno na dworze cara Aleksandra I. Stamtąd przywędrował do Polski, gdzie zadomowił się na stałe. Szczególnie lubiany i często przygotowywany był w okresie karnawału. Mówi się nawet, że największą popularnością cieszył się u nas właśnie w czasach PRL-u, kiedy to królował na wszystkich zabawach karnawałowych.
Jego soczysty smak zawdzięczamy nadzieniu w postaci masła z pietruszką. To najbardziej klasyczna wersja, która często jest urozmaicana różnymi dodatkami. Bardzo często bowiem w polskiej kuchni spotkać się można z różnymi wariantami tego popularnego dania. Dzisiejszy przepis to kombinacja różnych smaków i ciekawej techniki. Wśród dodatków pojawi się między innymi łagodna w smaku musztarda, ser żółty, szynka i oczywiście masło z pietruszką. Smażony i pieczony jednocześnie w piekarniku nabierze niezwykłej soczystości. Zapraszamy do wypróbowania "De Volaille według Michela"!
Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"
Komentarze (0)