Krewetki pływają w wodach na całym świecie. Mają różne rozmiary i wygląd. Uwielbiane są nie tylko przez swój delikatny smak, ale i ze względu na walory niskokaloryczne. Są częstym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej, ale coraz bardziej popularne stają się również w Polsce.
Sekret dobrze przyrządzonych krewetek leży w ich obróbce termicznej. Wystarczy już krótkie podsmażenie, aby nie stracić ich smaku i kruchości (im dłużej smażymy, tym większe prawdopodobieństwo, że krewetki staną się gumowe). Co ciekawe ten popularny owoc morza pod wpływem temperatury ulega procesowi kardynalizacji, zmieniając tym samym kolor na pomarańczowo-czerwony.
Najczęściej podawane są w ramach przystawek, jako składnik sałatek, a nawet pod postacią koktajlu. Wybornie smakują z grilla, a także smażone w białym winie z dodatkiem aromatycznej kolendry, imbiru, gorczycy i papryki ostrej.
Po przepis kliknij TUTAJ
Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"