Makarony są niemalże synonimem kuchni włoskiej. Obecnie wyróżnić można tysiące odmian tego produktu, które pozwalają przygotować wiele doskonałych w smaku dań. I chociaż my, Polacy, przede wszystkim lubimy spaghetti, to możliwości tego włoskiego przysmaku jest całe mnóstwo. Wybierz się razem ze mną w kulinarną podróż na południe Europy i poznaj przepisy na sprawdzone dania z jego wykorzystaniem oraz odkryj sekret sosu pomidorowego prosto z Włoch!
Tak jak kuchnia francuska kojarzy się z wysokiej jakości serami, tak kuchnia włoska przede wszystkim słynie z past, czyli makaronów. Większość tamtejszych dań bazuje na ich wykorzystaniu i wcale to nie oznacza, że tamtejsza kuchnia jest nudna. Nawet tak uwielbiane przez wszystkich spaghetti można przygotować w zupełnie inny sposób – dodając do niego np. szpinak, kurczaka, a nawet brokuła.
Olbrzymie kulinarne możliwości daje makaron – penne. Tutaj warto pokusić się o jego połączenie z zielonym brokułem, papryką a nawet kozim serem. Przekonacie się, że efekt będzie genialny.
Aby z powodzeniem przygotować dania z kuchni włoskiej, należy wiedzieć, jaki makaron wybrać do danej potrawy.
5 najbardziej popularnych makaronów:
- Spaghetti
- Penne
- Tagliatelle
- Lasagne
- Fusilli
Każdy z nich znajduje zastosowanie do innego rodzaju dań. Tagliatelle świetnie pasuje do sosów śmietanowych, a fusilli – doskonale sprawdzi się w zapiekankach.
Kuchnia włoska – aromatyczna i pachnąca słońcem
Kuchnia włoska ma smak bazylii i oregano. Obie cechuje mocny orzeźwiający zapach, który doskonale podkreśla świeżość i soczystość pomidorów. Jednak przygotowując potrawy z kuchni włoskiej, nie zapominajcie też o rozmarynie i tymianku, które również współgrają ze słoneczną kuchnią Włoch.
Zainspiruj się słoneczną kuchnią Italii
Zielony makaron penne z fasolką szparagową i oliwkami | Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego |
Poznaj również przepis na włoski sos pomidorowy, który znajdziesz TUTAJ.
Kilka porad z którymi gotowanie włoskich potraw będzie łatwiejsze…
- Nigdy nie wrzucaj makaronu do zimnej wody. Zaczekaj, aż będzie wrzała. Unikniesz tym samym posklejania makaronu.
- Błędem jest łamanie makaronu przed wrzuceniem go do wody. Makaron traci wówczas swoje naturalne walory smakowe.
- Aby uniknąć sklejenia się makaronu podczas gotowania, można do gotującej wody wlać odrobinę oleju.
- Wybór garnka nie pozostaje bez znaczenia. Najlepiej kierować się zasadą, że w 1 litrze wody powinno być gotowane 100 g makaronu.
Dla ciekawych, czy wiesz, że…?
- Statystyczny Polak zjada około 5 kg makaronu rocznie, a dla porównania przeciętny Włoch zjada go cztery razy więcej.
- Nie jest prawdą, że makaron pochodzi z Włoch. Makaron pochodzi z Chin, a w Europie po raz pierwszy pojawił się około XV wieku.