W związku z tymi obchodami we wtorek, 16 listopada br. w Zespole Szkół Nr 56 w Warszawie odbyły się Bielańskie Dni Dobrego Jedzenia i turniej kulinarny o Złotą Pietruszkę Burmistrza Bielan. Wzięło w nim udział 14 szkół podstawowych, a zadaniem czteroosobowych drużyn - trzech uczniów i nauczyciela, było przyrządzenie posiłku z przygotowanych produktów z wykorzystaniem wędzonego łososia norweskiego i przypraw Prymat, które królowały tego dnia na szkolnych stołach.
Zaproszeni goście, a wśród nich władze dzielnicy Bielany i dyrektorzy szkół obejrzeli filmy przygotowane przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Nr 56 oraz prezentację multimedialną pani dietetyk Wisławy Karolewskiej na temat zdrowego odżywiania.
Największą atrakcją tego dnia było spotkanie ze znanymi mistrzami sztuki kulinarnej: Robertem Sową, Konradem Birkiem, Grzegorzem Łapanowskim i Krzysztofem Baranowskim.
Zebrani uczniowie i goście mieli okazję zobaczyć przygotowany przez kulinarny team Roberta Sowy pokaz kulinarny. Ale tego dnia mistrzowie kulinarni nie tylko gotowali i opowiadali zdrowym odżywianiu się, ale również komentowali dokonania młodych kuchcików uczestniczących w konkursie. Uczestników konkursu oceniano pod kątem wykorzystania produktów, pomysłowości, walorów smakowych i estetyki przygotowanych dań.
Dzięki sponsorom – Norweskiej Radzie ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza oraz firmie Prymat po szkole roztaczał się zapach łososia norweskiego i aromatycznych przypraw.
Podczas obrad jury czas umilał występ dzieci z oddziału przedszkolnego przy Zespole Szkół Nr 56. Przedszkolaki zaprezentowały dwie piosenki o owocach i warzywach w języku polskim i angielskim.
Jury w składzie: Zbigniew Dubiel (Burmistrz Dzielnicy Bielany), Zofia Gajewicz (Naczelnik Wydziału Oświaty), Robert Sowa (mistrz sztuki kulinarnej), Grzegorz Łapanowski (pasjonat gotowania) i Anna Czerwińska (przedstawicielka rodziców), wyłoniło zwycięski zespół. Złota Pietruszka została przyznana Szkole Podstawowej Nr 133 im. Stefana Czarnieckiego, a wręczył ją zwycięskiej ekipie sam Burmistrz Bielan.
Na zakończenie uroczystości uczestnicy turnieju i zaproszeni goście degustowali aromatycznego łososia norweskiego marynowanego w ziołach Prymat podanego z salsą pomidorową.
Relację z Bielańskich Dni Dobrego Jedzenia udokumentowała i przedstawiła na łamach swojej anteny stacja telewizyjna TVN Warszawa w programie przedstawiającym problem otyłości na Mazowszu.