Z kuchni niemieckiej pochodzi zamiłowanie do ciężkich sosy, a z polskiej tradycja wyrobu wędlin. Mieszkańcy terenów Warmii i Mazur od niepamiętnych czasów chętnie wykorzystywali w swojej kuchni ziemiopłody, np. brukiew, ziemniaki, buraki, marchew, warzywa strączkowe, żyto, jęczmień,, owies i orkisz. Stale obecne w warmińśko-mazurskim menu było również mięso:wieprzowe, wołowe i popularny drób (zwłaszcza gęsi) oraz nabiał. Składnikami dań były także znalezione w lasach grzyby i owoce oraz złowione w licznych mazurskich wodach ryby.
Popularnym daniem kuchni Warmii i Mazur są dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami. Dzyndzałki to pierogi, hreczka to regionalne określenie kaszy gryczanej, a skrzeczki to skwarki z czosnkiem i majerankiem. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, to po prostu pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami.
DZYNDZAŁKI Z HRECZKĄ I SKRZECZKAMI MARCINA BUDYNKA
Lista zakupów:
Skrzeczki:
Surowy boczek - 200 g
Czosnek - 6 ząbków
Majeranek
Sól ,pieprz
Ciasto na pierogi:
Mąka - 500 g
Mleko 3,2% - 300 ml
Jajko
Olej - 50 ml
Sól
Farsz:
Kasza gryczana - 200 g
Boczek wędzony - 100 g
Ser typu feta - 100 g
Jajka ugotowane na twardo - 3 szt.
Cebula - 200 g
Sól, pieprz
Przygotowanie dania
1/ Skrzeczki:
Czosnek ucieramy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą nacieramy cały kawałek boczku i odkładamy na 8 godzin w chłodne miejsce. Następnie tniemy boczek w cienkie paski i smażymy na złoty kolor na suchej patelni.
2/ Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko. Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy z cebulą do uzyskania złotego koloru. Ugotowane jajka kroimy w kostkę i mieszamy z kaszą, boczkiem i serem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem i solą.
3/ Ciasto na pierogi:
Mąkę zaparzamy gorącym mlekiem i wyrabiamy ciasto. Po wystudzeniu dodajemy jajko i olej, zagniatamy ciasto. Następnie ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego krążki.
4/ Na środek każdego krążka nakładamy farsz i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skrzeczkami lub ewentualnie z bułką tartą zrumienioną na klarowanym maśle.
Smacznego!