Mimo, że formalnie miasto nie należało do Galicji wiele przepisów na dania są zaczerpnięte z dorobku kuchni austriackiej. Charakterystyczne dania małopolskie to między innymi Maczanka po krakowsku, kwasiora na serwatce czy szupenia. Maczanka krakowska to mięso wieprzowe podane na pieczywie namoczonym w sosie kminkowym. Kwasiora na serwatce to nic innego jak zupa z kapusty z serwatką, okraszona zasmażką. Szupenia to gotowana fasola z kaszą jęczmienną, którą najczęściej serwuje się do mięs.
Kminek jest przyprawą stale obecną w przepisach kuchni małopolskiej. Nie może go zabraknąć począwszy od zupy kminkowej a skończywszy na pieczywie, na przykład kultowych krakowskich obwarzankach.
Nawiązując do austriackich wpływów w kuchni małopolskiej warto wspomnieć o krakowskim cukiernictwie. Jeżeli chodzi o słodkości popularny jest piszingier, a więc przekładany masa kakaową wafel lub babka grysikowa z bakaliami.
My zachęcamy do przygotowania przepisu o tajemniczej nazwie – Skopowina na dziko:
SKOPOWINA NA DZIKO
Składniki:
Comber barani (grzbiet) lub kulka (szynka),
15 małych cebulek lub szalotek,
2 szklanki octu 3-procentowego,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
15 dag boczku lub słoniny,
2 łyżki smalcu,
1-2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany,
2-3 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek Smak Zimy,
2 Liście laurowe Prymat,
10 ziaren Pieprzu czarnego Prymat,
10 ziaren Ziela angielskiego Prymat,
10 Goździków Prymat,
10 utłuczonych ziaren Owocu jałowca Prymat
1 łyżeczkę Imbiru mielonego Prymat,
1 łyżeczka Majeranku Prymat,
Do smaku: Sól morska w młynku Prymat
Sposób przygotowania:
Baraninę umyć, obrać z tłuszczu, zbić tłuczkiem, wyżyłować, ułożyć w dużej szklanej misce lub dużym glinianym garnku, dodać wszystkie przyprawy korzenno-ziołowe, przyprawę do potraw Kucharek, oraz obrane i pokrojone cebule. Całość zalać octem wymieszanym z winem. Naczynie odstawić na 7 dni w chłodne miejsce, przewracając mięso codziennie. Następnie mięso wyjąć z marynaty, naszpikować boczkiem lub słoniną, ułożyć w brytfannie, dodać tłuszcz i obrumienić ze wszystkich stron. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stop. C i polewać często zaprawą korzenną rozcieńczoną w ugotowanej wodzie. Mięso pies 2-3 godz. Na 1 godz. przed końcem pieczenia należy dolewać stopniowo śmietanę.
Tak przyrządzona baranina ma smak podobny do dziczyzny.