Tak nam zasmakowało wczorajsze gotowanie na zielono, że postanowiliśmy kontynuować temat związany ze zdrowym odżywianiem. Pamiętajmy, że zielenina powinna znaleźć się wśród najbardziej pożądanych dodatków w naszej kuchni. Dbajmy o to, żeby na talerzu było zawsze kolorowo. A jak kolorowo to także multiwitaminowo. Dzisiaj do okiełznania Zupy z twarogu proponujemy Natkę pietruszki Prymat. Nie tylko potrafi ożywić niemal każdą zupę, ale także świetnie nada się do sosów, sałatek, kanapek czy pasztetów. To jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw, która skomponuje się niemal ze wszystkim.
Zupa z twarogu i bułki – Tarkhana corbasi
Składniki:
2 szklanki rozdrobnionej czerstwej bułki bez skórki
1 szklanka twarogu
1 roztarty ząbek czosnku
1 l bulionu z koski Kucharek Rosół wołowy
1 szklanka śmietany
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i Natki pietruszki Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób podania:
Bułkę, czosnek, twaróg i ½ szklanki bulionu zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć masę do garnka i mieszając wlać tyle bulionu, aby uzyskać konsystencję śmietanki. Powoli, na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować, często mieszając 20 minut. Zdjąć z ognia doprawić śmietaną, pieprzem czarnym mielonym Prymat i solą. Przed podaniem posypać zieleniną.
(4-5 porcji)
Smacznego!