Przyprawa ta od wieków uznawana jest za kulinarny afrodyzjak.
Gałkę muszkatołową należy dozować z umiarem, dodanie za dużej ilości może zepsuć smak dania. Pamiętajmy więc, aby dodawać do przygotowywanych dań nie więcej niż szczyptę tej przyprawy.
Najlepszym sposobem jest dodawanie do potraw świeżo startej gałki, jest wówczas najbardziej aromatyczna.
Gałka muszkatołowa to przyprawa bardzo uniwersalna. Stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosu, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.
Gałka poprawia smak ciast, deserów owocowych i ponczu. Wzbogaci też smak gulaszu, potraw warzywnych oraz dań z jaj i serów.
Ale gałka muszkatołowa ma również inne właściwości. Stosuje się ją w medycynie, głównie w zwalczaniu reumatyzmu, bezsenności, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych. Ze względu na działanie kojące wykorzystuje się ją również w kosmetologii.
Gałka muszkatołowa występuje w wersji: cała i mielona