Pyszny, słodki i pachnący korzennymi przyprawami. Przełożony domowymi powidłami, polany lukrem lub czekoladą. Piernik to jeden z wypieków, które najmocniej kojarzą się ze świętami. Przeważnie to mamy i babcie przekazują nam na niego najcenniejsze przepisy – gdyż znają je od pokoleń. Zgodnie z kulinarną sztuką piernikowe ciasto przed wypieczeniem powinno leżakować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Dlatego przygotowanie piernika warto rozpocząć właśnie teraz.
Jak dawniej, tak również i dzisiaj, piernik to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole. Zgodnie z dawną tradycją przed świętami przygotowywano takie ilości piernika, aby starczyło go do święta Trzech Króli. Do domowych spiżarń trafiał razem z plackiem z jabłkami oraz makowcem – tworząc z nimi staropolskie słodkie trio. Początkowo był przysmakiem ludzi zamożnych – ciastem bogatym w aromatyczne przyprawy korzenne, orzechy, rodzynki, czy miód. Czasem przekładano go powidłami.
Tradycyjny piernik długo leżakował, a dzisiaj?
Początkowo piernik występował pod nazwą miodownik – było to chlebowe ciasto, które dojrzewało w piwnicach latami. Zagniatano je w dniu urodzin córki, a pieczono z okazji jej zamążpójścia. Także i obecnie zgodnie z kulinarną sztuką, piernikowe ciasto przed wypieczeniem powinno leżakować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Jednakże w dzisiejszych szybkich czasach, gdy na długotrwałe przygotowania wigilii i Świąt nie możemy sobie raczej pozwolić, dopuszcza się wiele przepisów, gdzie czas leżakowania piernika skrócony jest do kilku godzin.
Jak szybko i prosto zrobić lukier?
Cukier puder utrzyjcie z sokiem cytrynowym na gładki lukier, posmarujcie nim ciasto i odstawcie do zastygnięcia. Gdy dodacie kilka kropli gęstego malinowego soku, uzyskacie lukier różowy, natomiast syrop miętowy pomoże uzyskać zielony lukier.
Oto kilka inspiracji na pierniki prosto ode mnie oraz od użytkowników serwisu:
Piernik z konfiturą śliwkową |
|
Świąteczne pierniczki |
|
Mocno korzenne pierniczki |
Piernik karmelowy z orzechami |
|
Piernikowe markizy |
|
Kawowo-piernikowa panna cotta |