SZASZŁYCZKI Z MIĘSA BARANIEGO Z KARDAMONEM PODANE Z SAŁATKĄ Z CEBULI I PAPRYKI
Składniki dla 4 osób:
800 g baraniny (ew. cielęciny)
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki granulowanego czosnku Prymat
1 mały pęczek kolendry
Sól, kardamon, imbir, papryka ostra, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
Kilka gałązek świeżej mięty
2 łyżeczki czosnku granulowanego Prymat
Sól, cukier, pieprz czarny mielony Prymat
Sałatka:
1 cebula
2 kolorowe, oczyszczone papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały pęczek pietruszki
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki i dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić granulowanym czosnkiem, kardamonem, papryką, imbirem, solą i pieprzem. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku granulowanym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Warzywa połączyć, dodać oliwę, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Kotleciki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz sałatką.