Przepis dnia V: Meksykańska uczta, odc. 40
Zabiegani, często zapominamy o pełnowartościowym obiedzie i jemy w pośpiechu. Użytkowniczka serwisu DoradcaSmaku.pl w programie "Przepis dnia" pokazuje, że pyszny obiad z meksykańską nutą przygotować możemy w krótkim czasie. Na jesienną słotę rozgrzewające chili, sycący makaron i mięso i zdrowe warzywa będą wprost idealne!
A Wy w jakich potrawach przemycacie międzynarodowe smaki, łącząc je z kuchnią polską?
Meksykańska uczta
Składniki dla 3 osób:
- Zioła prowansalskie Prymat
- Papryka słodka mielona Prymat
- Papryka ostra mielona Prymat
- Mięso mielone – 500 g
- Papryczki chili – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe – 7 sztuk
- Papryka – 2 sztuki
- Makaron ugotowany – 500 g
- Koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
- Czosnek – 3 ząbki
- Pieczarki – 4 sztuki
- Fasola czerwona – 150 g
- Olej rzepakowy Familijny
- Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w pióra. Pieczarki kroimy drobno a czosnek drobno siekamy.
Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Papryczki chili siekamy drobno.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie dodajemy do garnka i pomidorki koktajlowe i posiekane papryczki chili.
Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy posiekany czosnek, mięso i mieszamy. Następnie dodajemy czerwoną fasolę, koncentrat pomidorowy, dusimy ok.15 minut.
Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi oraz solą.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość.
Podajemy w głębokim talerzu, ozdabiamy świeżymi ziołami.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
Komentarze (2)