Bakłażany są znane jako gruszki miłości. Przywędrowały do nas aż z Azji, a wraz z nimi bogactwo wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy C. Warto więc je zaprosić na nasze talerze.
To ciekawe, nieco cierpkie w smaku warzywo, które zachwyca swą intensywna barwą pojawiło się w Polsce dopiero w XV wieku. Co ciekawe na samym początku bakłażana podawano jako dekorację. Szybko się jednak okazało, że można z niego przyrządzić mnóstwo smacznych dań. Bakłażan świetnie sprawdza się w towarzystwie ziemniaków, pomidorów, cukinii, czy papryki. Warto wiedzieć, że smak warzywa można podkręcić czosnkiem, czy cebulą. Bardzo ciekawe w smaku są z jego dodatkiem na przykład zapiekanki, jak słynna w Grecji musaka. Bakłażana z powodzeniem można faszerować również jak cukinię, a naprawdę znakomite powstają z niego także pasty i dipy, które mogą stanowić dodatek do kanapek lub chipsów. Taką przystawką można poczęstować gości na imprezie, czy ukochaną osobę podczas romantycznej kolacji.
Czy wiesz, że… Szczypta to zawartość produktu mieszcząca się między trzema palcami.
Pasta z bakłażana z pomidorami i zielonymi oliwkami
Składniki:
dla 4 osób:
2 duże bakłażany
8 pokrojonych w plasterki Oliwek zielonych Smak
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat
1 opakowanie rukoli
8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
1 upieczona bagietka ziołowa
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z sosem greckim i odstawić do lodówki.
Bakłażany przekroić na pół i naciąć w szachownicę, skropić oliwą, naciąć, oprószyć solą i pieprzem i piec 40 minut w temperaturze 180°C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po upieczeniu bakłażany ostudzić, łyżką wydrążyć miąższ i przełożyć do miski. Następnie miąższ połączyć z jogurtem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem, ½ opakowania sosu sałatkowego greckiego, doprawionym pieprzem czarnym i posiekanymi oliwkami. Tak przygotowaną pastę schładzamy w lodówce.
Chrupiącą bagietkę pokroić, na każdej kromce ułożyć pastę z bakłażana.
Na talerzu układamy grzanki z pastą i dekorujemy całość pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szczypiorkiem.