Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

31.03.2013
Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Składniki:
200 g śledzia marynowanego w oleju
6 ząbków czosnku
100 ml oliwy
3 łyżki puree pomidorowego
Papryka ostra mielona Prymat
Liść laurowy Prymat
40 ml czerwonego octu winnego
40 ml wytrawnego białego wina
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Śledzia kroimy na dość duże kawałki.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Aby przygotować marynatę na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, siekamy drobno czosnek i smażymy na małym ogniu przez ok. 1,5 minuty.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Następnie dodajemy puree pomidorowe,

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

... dolewamy wino i odrobinę octu.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, dodajemy liść laurowy i odrobione papryki ostrej, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 min.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

W międzyczasie przygotowane śledzie wkładamy do lodówki.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Na koniec do marynaty dodajemy niewielką ilość oleju. Przekładamy marynatę do wystudzenia, a później na 5 minut do lodówki.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Schłodzone śledzie i marynatę wyciągamy z lodówki i jeżeli będziemy podawać od razu, to wykładamy śledzie z marynatą na talerze, a jeżeli potrawa ma być na później to wkładamy śledzie do marynaty i dajemy z powrotem do lodówki.

 

Odc.19: Śledź marynowany Escabeche

Bon apetit. 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat