Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka,
Bułka tarta Prymat,
2 jajka,
Mąka,
Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu Prymat,
Krem chrzanowy Smak,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Sos barbecue:
250 ml Rosołu warzywnego Kucharek,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat,
50 ml koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki sosu worcestershire,
Goździki Prymat,
10 ml czerwonego wina,
1 cebula,
1 czosnek,
1 papryka czerwona,
Papryka ostra mielona Prymat.
Piersi z kurczaka siekamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
Całość mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki.
Na osobne talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą, a do miseczki wbijamy 2 jajka, które rozbijamy widelcem.
Panierujemy obtaczając kulki w mące, a następnie namaczamy w jajku...
...i obtaczamy w bułce tartej.
Nuggetsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane.
Przed podaniem sprawdzamy ich stopień wysmażenia krojąc jednego.
Gotowe nuggetsy wykładamy na talerz i podajemy z domowym sosem barbecue i kremem chrzanowym. Bon apetit!