Składniki na 2 porcje:
1 kg pokrojonych ziemniaków
6 jajek
1 cebula
Oregano Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Olej lub oliwa
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli (można dłużej), ale ważne żeby nie nabrała koloru rumianego. Gotową cebulkę odkładamy na talerz.
Do miski wbijamy 6 jajek.
Solimy, dodajemy pieprz biały oraz oregano.
W rondelku podgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek). Pokrojone w plastry ziemniaki osuszamy np. ręcznikiem papierowym.
Wrzucamy do gorącego oleju i frytujemy ok. 10 minut.
Naczynie żaroodporne wykładamy ręcznikiem papierowym. Wykładamy na niego ziemniaki, odsączamy. Odczekujemy 2-3 minuty aż ostygną.
Do miski z ubitymi jajkami dodajemy ostudzoną cebulę oraz ziemniaki. Ponownie całość doprawiamy solą oraz pieprzem białym i dokładnie mieszamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy na nią zawartość miski w takiej ilości, żeby usmażona tortilla była odpowiednio gruba.
Smażymy najpierw na dużym ogniu, a gdy jajko się zetnie, możemy ogień zmniejszyć. Przykrywamy i smażymy. W zależności od grubości patelni trzeba pilnować, żeby tortilla nie spaliła się od spodu i żeby jajka nie były rzadkie.
Tortilla powinna dać się odwrócić.
Następnie odwracamy tortillę na drugą stronę i smażymy aż będzie zarumieniona z obu stron.
Wykładamy ją na talerz i podajemy. Bon apetit!