Składniki dla 2 osób:
4 podudzia z kurczaka,
20 ml sosu śliwkowego,
40 g miodu,
1 ząbek czosnku,
2 szalotki,
Pęczek rzodkiewek,
100 g pieczarek,
3 śliwki,
Posiekany szczypiorek,
80 ml białego wina,
Imbir mielony Prymat,
Kurkuma mielona Prymat,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z kurczaka i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz imbirem.
Polewamy olejem i obtaczamy dokładnie w przyprawach.
W garnku gotujemy dobrze osoloną wodę i do wrzącej wrzucamy pokrojone na połówki rzodkiewki. Od momentu zagotowania się wody, rzodkiewki gotujemy ok. 30 – 60 sekund.
Po tym czasie odcedzamy je na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Na rozgrzanej patelni smażymy obtoczone w przyprawach kawałki kurczaka przez ok. 4-5 minut aż nabiorą złocistego koloru.
Do pozostałego w żaroodpornym naczyniu oleju dodajemy miód.
Zarumienione podudzia kurczaka ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy 40 ml białego wina którym wypłukaliśmy patelnie po smażeniu.
Udka wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 stopni na ok. 8 – 10 minut.
Szalotkę kroimy w cienkie plastry, a śliwki i pieczarki w ćwiartki.
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i pieczarki.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy również śliwki.
Całości podlewamy 40 ml białego wina i pozwalamy odparować. Następnie dolewamy sos śliwkowy i pokrojony ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy potrawie nabrać smaku.
W tym czasie drobno kroimy szczypiorek.
Po upływie ok. 10 minut wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przekładamy na patelnię do przygotowanego sosu. Cały tłuszcz z naczynia żaroodpornego również zlewamy na patelnię. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
Na sam koniec posypując posiekanym szczypiorkiem.
Na osobnej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na niego zblanszowaną wcześniej rzodkiewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagrzeją, można je podawać jako dodatek do kurczaka.
Kawałki kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem, obok układamy rzodkiewki i podajemy.
Bon apetit!