Składniki:
Ciasto francuskie
2 jabłka
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
150 g cukru
5 łyżek śmietany 36%
100 g masła
1 żółtko
Najpierw przygotowujemy sos toffee. Wsypujemy cukier do rondelka, stawiamy na małym ogniu i pozwalamy mu się powoli rozpuszczać.
Masło kroimy na kilka kawałków i gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, wrzucamy pierwszy kawałek. Nie mieszamy. Po chwili wrzucamy kolejny. Nadal nie mieszamy, pozwalamy masłu się trochę rozpuścić. Następnie wrzucamy pozostałe kawałki masła i teraz zaczynamy mieszać. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.
Teraz bierzemy trzepaczkę i mieszając wszystko energicznie dolewamy śmietanę. Na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy.
Jabłka kroimy najpierw w ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Smarujemy go cieniutko masłem i układamy ciasto francuskie. Na ciasto kładziemy plasterki jabłka, ciasno jeden obok drugiego.
Jabłka obsypujemy obficie cukrem
...i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka.
Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy tartę cynamonem. Pieczemy dalej aż tarta i jabłka się zarumienią.
Następnie wyjmujemy ją na talerze i polewamy sosem toffee. Talerze dekorujemy m. in. słodką papryką mieloną, plastrami truskawki i listkiem mięty.
Bon apetit!