Powodów do wspólnego grillowania jest całe mnóstwo. Z racji tego, że dzisiaj pogoda wyjątkowo sprzyja, zachęcamy do wspólnego ucztowania na świeżym powietrzu. Gdyby powód ten jednak nie wystarczył przypominamy, że dziś między innymi:
Światowy Dzień Kosmosu, Światowy Dzień Różnorodności kulturowej, Dzień Kadeta, ponadto imieniny obchodzą Antioch, Donat, Krzysztof, Polieukt, Piotr, Przecław, Rychez, Ryksa, Serapion, Teobald, Synezjusz, Tymoteusz i Wszemir.
A na grillu pięknie już pachnie pikantna pierś z kurczaka :)
Pikantna pierś z kurczaka podana na chrupiącej sałatce z sosem cesarskim, suszonymi pomidorami, kaparami i listkami świeżej bazylii
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki posiekanego świeżego czosnku
2 łyżki Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
Szczypta Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
4 żółte pomidory koktajlowe
4 czerwone pomidory koktajlowe
8 gałązek świeżego szczypiorku
4 gałązki świeżej bazylii
7 Kaparów Smak
300 g sałat sezonowych
100 ml sosu cesarskiego
8 dużych Pomidorów suszonych Smak
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.
Sałatę porwać, dodać do niej pokrojone w cząstki pomidorki koktajlowe i pokrojony w zapałki szczypior.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron. Gotową pierś pokroić w plastry i ułożyć na sałatce, którą przed podaniem należy wymieszać z sosem cesarskim. Talerz udekorować suszonymi pomidorami, całymi kaparami i listkami świeżej bazylii.