Naturalne pisanki

Czy wiecie, że do pięknych pisanek wystarczy kilka składników w kuchni? Sprawdźcie sami!
Najpopularniejsze od zawsze były Kraszanki - czyli jajka pokryte jednolitym kolorem. Z kolei Pisanki to po prostu skorupki jajek z naniesionym wzorem z roztopionego wosku. Po wyjęciu jajka z kąpieli wystarczy zetrzeć wosk miękką ściereczką. Dawniej oklejano również pisanki różnymi materiałami - włóczką czy łykiem trzciny. Dziś oklejać możemy jajka muliną, kolorowymi bibułkami, wstążkami czy też cienkim materiałem lub ozdobnym papierem - możliwości się nie kończą.
Tradycyjnie, kiedy nie korzystano jeszcze ze sztucznych barwników radzono sobie metodami naturalnymi. Dziś, nawet gdybyśmy chcieli ekologiczne zafarbować pisanki, mielibyśmy spory problem z rozpoznaniem, a co dopiero ze znalezieniem owoców tarniny czy olchowych szyszek.
A Wy jak kolorujecie swoje pisanki?
Oto, jak kiedyś pozyskiwano barwniki:
Żółty - liście brzozy, olchy i młodej jabłoni, suszone kwiaty jaskrów polnych, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe (jaśniejsze odcienie najlepiej udają się na białych jajkach)
Czerwony - kora dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli
Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony)
Pomarańczowy - marchew, dynia
Brązowy - łupiny orzecha, igły jodłowe
Niebieski - owoce tarniny
Fioletowy - płatki ciemnej malwy
Zielony - trawa, pokrzywa, liście barwnika, młode żyto, kora brzozowa, wywar z jemioły
Czarny - wygotowane olchowe szyszki
Komentarze (0)