Jedna z historii głosi, że w celach leczniczych stosował go lekarz i zielarz Marcin z Urzędowa- zalecał on swoim pacjentom picie grzańca w celu wzmocnienia odporności organizmu. Oczywiście napój ten już wtedy gościł na stołach biesiadnych i był nieodłącznym elementem kuligów i polowań. A więc rozgrzewa nie tylko ciało, ale też atmosferę towarzyskich spotkań.
Sekret sukcesu podgrzewanych trunków stanowią aromatyczne, starannie dobrane przyprawy. W dobrze przyrządzonym grzańcu nie może zabraknąć goździków, imbiru, ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej. Goździki i ziele angielskie nadadzą grzańcowi przyjemny, korzenny zapach, cynamon słodki posmak, natomiast imbir i gałka muszkatołowa uwolnią swoje rozgrzewające właściwości. Wszystkie te przyprawy znajdziesz w mieszance przyprawowej Prymat! Zawartość opakowania pozwala na przygotowanie pół litra pysznego grzańca.
Przygotowując grzany trunek o zbawiennych w zimowe dni właściwościach należy jednak pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim nie chcąc stracić wyjątkowego aromatu nie możemy dopuścić do zagotowania się napoju. Najlepiej więc podgrzewać go na małym ogniu, tak aby nie przekroczył 80 ° C. Warto także wiedzieć, że do grzanego wina najlepiej wykorzystać czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne. Można także przygotować mieszankę wina czerwonego z białym. Najbardziej aromatyczne są wina portugalskie, hiszpańskie, węgierskie, włoski i chilijskie. W celu przygotowania grzanego piwa najlepiej wybrać jego jasną odmianę.
Chcąc nadać trunkom korzenny aromat warto sięgnąć po przyprawę do grzanego wina i piwa od firmy Prymat i doprawić nią grzańca. Przyprawa Prymatu jest znakomitą kompozycją odpowiednio wyselekcjonowanych przypraw korzennych podnoszących walory smakowe, zapachowe a także lecznicze tego napoju. Grzane wino i piwo przyrządzone na bazie tej przyprawy stanie się miłym akcentem w ponure, mroźne dni– rozgrzewa, działa antydepresyjnie oraz zapobiega przeziębieniom.