Dzisiejsza propozycja od Roberta Sowy to pyszne i sycące danie dla całej rodziny. Tematem przewodnim będzie smakowita karkówka, która jest mięsem bardzo delikatnym i doskonałym jakościowo, jednakże poprzetykanym warstwami tłuszczu. Aby było miękkie i soczyste, wymaga odpowiedniego potraktowania.
Karkówka to jedno z ulubionych i najchętniej przyrządzanych mięs. Należy do najczęściej kupowanych mięs na grilla, jednakże zanim nadejdzie sezon na tę formę biesiadowania, proponujemy aromatyczną karkówkę duszoną. Smak zapewni użycie idealnie dobranych przypraw, którymi w tym wypadku będą Przyprawa do wieprzowiny wzmocniona bazylią i oregano. Jednak nawet najwspanialszy kawałek mięsa nie będzie smakował doskonale solo. Dlatego koniecznie do garnka dodajmy paprykę, pomidory pelati, czosnek oraz czarne oliwki. Serwujmy z ugotowaną kaszą jęczmienną pęczak.
Składniki dla 4 osób:
8 x 80 g karczku wieprzowego
3 łyżki Musztardy sarepskiej Prymat
1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat
4 łyżki mąki
2 cebule
2 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
1 l Rosołu warzywny Kucharek
200 ml pomidorów pelati
500 g ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
20-30 Czarnych oliwek Smak
Bazylia Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Olej rzepakowy
1 pęczek szczypioru
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rosół warzywny: do 1 l wrzącej wody wrzucamy 2 kostki rosołu warzywnego. Do dużego garnka wlewamy część rosołu, do którego będziemy przekładać obsmażone mięso.
W misce łączymy olej rzepakowy, musztardę sarepską, przyprawę do wieprzowiny, doprawiamy oregano i mieszamy. Mięso kroimy na 8 plastrów o grubości ok. 1 cm, rozkładamy na desce, przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy tłuczkiem, a następnie nakłuwamy nożem. Tak przygotowane plastry mięsa obtaczamy w marynacie i oprószamy mąką. Mięso smażymy partiami na patelni z niewielką ilością oleju, a następnie przekładamy do garnka z rosołem.
Pozostałą część rosołu wlewamy do miski po marynacie, przelewamy do garnka z mięsem i zwiększamy temperaturę.
Cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, a ząbki czosnku w cienkie plastry. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim paprykę, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do garnka z rosołem i mięsem dodajemy warzywa z patelni, pomidory pelati i czarne oliwki. Całość doprawiamy do smaku bazylią, oregano, a następnie przykrywamy i dusimy przez ok. 45 minut.
Duszoną karkówkę podajemy w miskach z ugotowaną kaszą pęczak. Danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.