Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Marcin Budynek o polskiej dyni

Marcin Budynek o polskiej dyni

Dynia jest warzywem bardzo uniwersalnym, wszechstronnie wykorzystywanym w kuchni. Z dyni możemy przygotować marynaty, dżemy i różne konfitury. Pestki natomiast można dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Co jeszcze możemy z niej wyczarować?

 

W Polsce sezon na dynię przypada na koniec września, październik i listopad. W naszym regionie występują dwa główne gatunki: dynia olbrzymia i zwyczajna. Do rodziny tej drugiej należy kabaczek i patison - czyli warzywa, które często są wykorzystywane w przepisach kulinarnych, a na świecie znane i uprawiane są również: dynia piżmowa i figolistna oraz wiele ich podgatunków. Dynia nie jest wymagająca, do jej uprawy wystarczy dobrze nasłonecznione i wilgotne miejsce.

 

Dynia to ciekawe warzywo, które przybiera rozmaite kształty i rozmiary. Jeśli chodzi o zdrowotne działanie dyni to obfituje w wiele cennych składników odżywczych, szybko syci i dostarcza błonnika, a przy tym ma bardzo mało kalorii (ok. 27 kcal w 100 g miąższu). Dynia zawiera między innymi chroniący przed wolnymi rodnikami beta-karoten, a także potas, kwas foliowy, fosfor, wapń i witaminę B2. Co ważne - dynia nie zawiera sodu, dlatego pomaga w leczeniu nadciśnienia. Działa też odkwaszająco i wzmacnia układ odpornościowy.

 

Warto też wspomnieć, że dynia nie traci swoich właściwości po ugotowaniu. Pamiętajcie, że najlepiej jeść dynię dojrzałą, a im bardziej pomarańczowy ma miąższ, tym więcej zawiera karotenu oraz witamin B1 i PP.

 

Wartościowe są również pestki dyni, które zawierają dużo cynku i lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole - substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki. Reasumując dynia to bardzo wartościowe warzywo.

 

Z miąższu dyni można  przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników, a także ciasto. Surowy miąższ jest raczej wodnisty i pozbawiony smaku, więc dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu, a także doprawieniu i wkomponowaniu w danie nabiera smaku i charakteru. 

 

Aby pokazać możliwości wykorzystania dyni w kuchni, podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na krem z dyni i dynię marynowaną z curry. Smacznego!

 

 

Zupa krem z dyni

 

Składniki:

2 kg dyni

20 g skórki z pomarańczy

4 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

Świeży imbir

Sól, pieprz, cynamon

 

Wykonanie:

Dynię obrać, pokroić i piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną dynię przełożyć do garnka, zalać bulionem, a następnie dodać startą skórkę z pomarańczy i świeży imbir. Całość gotować ok. 20 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Na koniec zupę zmiksować. Podawać skropioną oliwą z oliwek i posypaną prażonymi pestkami dyni.

                     

 

Dynia marynowana z curry

 

Składniki:

1 kg dyni

1 litr wody

1 szklanka octu 10%

45 g cukru

16 g soli

2 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

10 g  curry

2 g świeżej peperoni

 

Wykonanie:

Wodę zagotować z octem, dodać cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, curry i peperoni. Całość dokładnie wymieszać, zagotować. Dynię umyć, obrać ze skóry, oczyścić, pokroić w średniej wielkości kostkę. Dynię ułożyć ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą i pasteryzować przez 20 minut.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak