Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Malinowy zawrót głowy

Malinowy zawrót głowy

 

Maliny nie tylko inspirują do kulinarnych eksperymentów, ale także od zawsze były natchnieniem dla poetów. Motyw malin pojawiał się zarówno u Leśmiana: „W malinowym chruśniaku”, czy też „Balladynie” Słowackiego. Ale wracając do spraw bardziej przyziemnych…maliny powinniśmy jeść dla zdrowia. Ze względu na to, że zawierają mnóstwo błonnika doskonale regulują przemianę materii. A więc, jeżeli dbamy o linię to maliny są idealną przekąską.  Możemy jeść je bez ograniczeń, bo 100 g ma jedynie 46 kcal. Kilkudniowa dieta bogata w maliny z pewnością oczyści nasz organizm.

 

 

Jeżeli możemy sobie pozwolić na  bardziej kaloryczne desery proponujemy pyszny Koktajl malinowo- żurawinowy, Krem brulee z malinami oraz Maliny na ciepło z lodami i bazylią:

 

 

KOKTAJL ŻURAWINOWO- MALINOWY

 

Składniki dla 4 osób: 

100 g suszonej żurawiny

300 ml nektaru żurawinowego

1 limonka

150 g świeżych lub mrożonych malin

150 g kefiru

2 opakowania cukru wanilinowego

listki melisy lub mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Żurawinę i nektar żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut, a następnie przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Maliny przetrzeć przez sito. Żurawinę wraz z sosem, skórką i sokiem z limonki, puree z malin, kefirem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Koktajl przelać do szklanek, przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.

 

 

 

MALINY NA CIEPŁO PODANE Z LODAMI Z BAZYLIĄ

 

Składniki na ok. 5 porcji:

500 g malin

50 g cukru

500 g lodów waniliowych

1 pęczek bazylii

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietanę zmiksować z pokrojoną bazylią i połową lodów waniliowych. Mrożone maliny posypać cukrem, rozmrozić, a następnie podgrzać i przełożyć do pucharków. Na malinach ułożyć masę lodowo-bazyliową, na niej kulkę lodów waniliowych i listek bazylii.

KREM BRULEE Z MALINAMI

 

Składniki na 6 porcji:

10 żółtek

180 g cukru

250 ml mleka

750 ml śmietany

Wanilia laski Prymat- 2 sztuki

Brązowy cukier do posypania deseru

Maliny do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

 

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko, śmietanę i ziarenka z lasek wanilii podgrzać, połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać. Masę przelać do żaroodpornych miseczek i ustawić na wypełnionej wodą blasze z wysokim rantem. Krem brulee piec 2 godziny w temperaturze 150ºC.

Po upieczeniu miseczki wyjąć z wody, posypać brązowym cukrem i ponownie wstawić do rozgrzanego pieca, aby cukier się skarmelizował. Przed podaniem deser udekorować malinami. 

 

Do tego przepisu możesz wykorzystać:

 

Malinowy zawrót głowy

Doradca Smaku 20.07.2011 08:35
Prawdziwie malinowy zawrót głowy. Podoba nam się to:)
Jolanta_P-S 15.07.2011 13:02
Ostatnio u mnie też malinowo-deserowo, ciasto-http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151555/ciasto-malinowo-jagodowe-z-kruszonka.html prosty deser z bitą śmietaną i malinami http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151127/deser-malinowy-z-bita-smietana.html, bardziej wykwintny http://www.doradcasmaku.pl/przepis/151129/deser-malinowy-z-bita-smietana-i-galaretka-malinowa.html i nawet wpis na blogu umieściłam o malinach http://www.doradcasmaku.pl/blog/3497/wpis/434/dary-lasu-malina-lesna-jako-deser-malinowy-z-bita-smietana-i.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak