Maliny nie tylko inspirują do kulinarnych eksperymentów, ale także od zawsze były natchnieniem dla poetów. Motyw malin pojawiał się zarówno u Leśmiana: „W malinowym chruśniaku”, czy też „Balladynie” Słowackiego. Ale wracając do spraw bardziej przyziemnych…maliny powinniśmy jeść dla zdrowia. Ze względu na to, że zawierają mnóstwo błonnika doskonale regulują przemianę materii. A więc, jeżeli dbamy o linię to maliny są idealną przekąską. Możemy jeść je bez ograniczeń, bo 100 g ma jedynie 46 kcal. Kilkudniowa dieta bogata w maliny z pewnością oczyści nasz organizm.
Jeżeli możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczne desery proponujemy pyszny Koktajl malinowo- żurawinowy, Krem brulee z malinami oraz Maliny na ciepło z lodami i bazylią:
KOKTAJL ŻURAWINOWO- MALINOWY
Składniki dla 4 osób:
100 g suszonej żurawiny
300 ml nektaru żurawinowego
1 limonka
150 g świeżych lub mrożonych malin
150 g kefiru
2 opakowania cukru wanilinowego
listki melisy lub mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żurawinę i nektar żurawinowy gotować bez przykrycia przez 4-5 minut, a następnie przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce. Limonkę umyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Maliny przetrzeć przez sito. Żurawinę wraz z sosem, skórką i sokiem z limonki, puree z malin, kefirem i cukrem wanilinowym wlać do miksera i zmiksować na najwyższych obrotach. Koktajl przelać do szklanek, przed podaniem udekorować listkami melisy lub mięty.
MALINY NA CIEPŁO PODANE Z LODAMI Z BAZYLIĄ
Składniki na ok. 5 porcji:
500 g malin
50 g cukru
500 g lodów waniliowych
1 pęczek bazylii
Sposób przygotowania:
Śmietanę zmiksować z pokrojoną bazylią i połową lodów waniliowych. Mrożone maliny posypać cukrem, rozmrozić, a następnie podgrzać i przełożyć do pucharków. Na malinach ułożyć masę lodowo-bazyliową, na niej kulkę lodów waniliowych i listek bazylii.
KREM BRULEE Z MALINAMI
Składniki na 6 porcji:
10 żółtek
180 g cukru
250 ml mleka
750 ml śmietany
Wanilia laski Prymat- 2 sztuki
Brązowy cukier do posypania deseru
Maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko, śmietanę i ziarenka z lasek wanilii podgrzać, połączyć z żółtkami i delikatnie wymieszać. Masę przelać do żaroodpornych miseczek i ustawić na wypełnionej wodą blasze z wysokim rantem. Krem brulee piec 2 godziny w temperaturze 150ºC.
Po upieczeniu miseczki wyjąć z wody, posypać brązowym cukrem i ponownie wstawić do rozgrzanego pieca, aby cukier się skarmelizował. Przed podaniem deser udekorować malinami.
Do tego przepisu możesz wykorzystać: