Sezon ogórkowy, w dosłownym tego słowa znaczeniu, właśnie się zaczął. Choć ogórki gruntowe dostępne są już od jakiegoś czasu w marketach, dopiero teraz mamy te prawdziwe, ekologiczne, z gruntu i słońca, czerwcowych upałów i lipcowych burz.
„Biogram” ogórka
Świeże ogórki są pyszne - aromatyczne, jędrne, idealne na lato. Dobre do kanapek i sałatek, a mizeria z domowych ogórków to jedna z ulubionych surówek. Jednakże jak przyjdzie urodzaj na ogórki, to nie da się ich przejeść na bieżąco, dlatego też kuchnia polska od wieków zna sposób na ich przechowanie na długie miesiące.
Prosta sztuka kiszenia Kiszenie warzyw ma ponad tysiącletnią tradycję i wcale nie traci na aktualności. Wręcz przeciwnie – boom na home made trwa, a lipiec daje ogromne pole do popisu w temacie domowych przetworów. Ludzie coraz częściej prześcigają się w tym, co sami potrafią przygotować w zaciszu swoich kuchni i czym mogą się podzielić z bliskimi osobami. Kiszenie i marynowanie to właśnie jedne z takich rzeczy. Przetworami można się śmiało pochwalić przed innymi, a dodatkowo są na tyle proste i szybkie, że znajdują się w zasięgu możliwości każdego. Warto kontynuować ten zwyczaj, chociaż zwykły piec zastąpiła kuchenka indukcyjna, a kisi się w słoikach z supermarketu, a nie jak niegdyś w dębowych beczkach. |
Cała prawda o kiszeniu
Za proces kiszenia odpowiada kwas mlekowy, który pozwala zachować, a nie tylko przedłużyć o wiele miesięcy przydatność ogórków do spożycia, ale nadać im znany, kwaśny smak, zupełnie inna teksturę od ogórków świeżych, a także ich zastosowanie i właściwości. Tak powstaje chluba naszej kuchni – ogórki kiszone. Równie smaczne są ogórki małosolne, na które czeka się zaledwie kilka dni.
Jak się zabrać za kiszenie
Kiszenie ogórków jest proste. W czasach targowisk, kiedy można bez problemu kupić ogórki, koper i polski czosnek od zaprzyjaźnionego dostawcy, a słoiki umyć w zmywarce, kiszenie i marynowanie okazuje się być o wiele prostsze niż przed laty.
Wybierz ogórki:
- Jędrne, twarde i świeże
- Jednej wielkości
- Bez widocznych uszkodzeń
Warto się postarać, choćby dla kultywowania smaków dzieciństwa – domowej zupy ogórkowej, sałatki jarzynowej czy po prostu ogórka kiszonego do obiadu.
Przyprawy do kiszenia:
lub
|
Dodatki:
- Liście porzeczki
- Liście wiśni
- Liście orzecha
- Liście dębu
- Chili
Ważne!
Do kiszenia ogórków najlepiej wybrać wodę źródlaną, która nie zawiera chloru.
Ciekawostka językowa
Ogórki kiszone czy kwaszone? Które określenie jest poprawne? Aby to zagadnienie wyjaśnić, najlepiej powołać się na autorytet:
Prof. Jan Miodek: Część Polski kis, część Polski kwas, część mówi o ogórkach kiszonych, część o ogórkach kwaszonych. To tak, jak cała Polska mówi, że na dworze jest np. pięknie, a Małopolanie mówią tradycyjnie na polu. Obejrzeć coś to raczej wariant ogólnopolski, a oglądnąć niby też, ale preferencja dla oglądnięcia występuje też w Małopolsce. Z kwaszeniem i kiszeniem jest podobnie - różne regiony różnie mówią. Ja mówię tylko o kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście, ale wiem, że niektórzy mówią o kwaszonych i o to żadnych pretensji mieć nie mogę, bo jest to forma dopuszczona. Przykładowo, ja wyrywając chwasty będę mówił, że plewiłem ogródek, ale są ludzie (na Mazowszu, na północy Polski), którzy raczej pielą. Pielenie, plewienie, kiszony, kwaszony to takie od zawsze warianty leksykalne znaczące to samo.
Ogórki po żydowsku |
|
Ogórki kiszone z papryką chili |
|
Ogórki kiszone w słojach twist-off |
Ogórki małosolne |
|
Błyskawicze ogóreczki małosolne |
|
Ogórki po meksykańsku z curry |