Krok 1 – składniki
Marchew - 100 g
Seler korzeń - 50 g
Cebula - 50 g
Kapusta włoska - 1/8 małej główki
Pieprz czarny - 3-4 ziarnka
Bouquet garni: dwa zielone liście pora, jedna gałązka tymianku, jeden liść laurowy, dwie gałązki natki pietruszki, jedna gałązka selera naciowego
Zimna woda – około 1 litra
Krok 2 – przygotowanie
Marchew, selera i cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry. Bouquet garni – wszystkie składniki zawinąć w zielone liście pora i związać.
Krok 3 – gotowanie
Pokrojone warzywa włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać kapustą włoską, ziarnka pieprzu i bouquet garni, gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Krok 4 - przecedzanie
Po ugotowaniu wywar przecedzić przez gęste stożkowe sitko.