Sos holenderski słynie ze swojej wykwintności. Bez niego nie mogą obejść się ryby, szparagi, dania mięsne z rusztu czy jajka po benedyktyńsku. Wprawdzie przepisów na sos holenderski jest tyle ile pomysłów kucharzy, ale jedno jest pewne - białe wino to klucz do sukcesu. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Krok 1 – lista zakupów
4 żółtka
½ łyżeczki sosu tabasco
Sok z ½ cytryny
60 ml podgrzanego białego wina
100 ml ciepłego, klarowanego masła
Sól do smaku
Krok 2
Masło rozpuścić w garnuszku.
Krok 3 - ubijanie
Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny i odrobiną białego wina.
Krok 4
Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez.
Krok 5 - doprawianie
Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ewentualnie ziołami wedle uznania.
Krok 6 – do czego podawać
Sos holenderski to bardzo wykwintny sos, który znakomicie pasuje do ryb, steków, zapiekanych warzyw (szczególnie szparagów) i słynnych jajek po benedyktyńsku (jajko w koszulce zapieczone z szynką na grzance).