Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Soczewica na zdrowie!

Soczewica jest nie tylko smakowita, lecz także wartościowa – obfituje m.in. w białko (równie cenne jak to zwierzęce), a także wapń i żelazo.
W kuchni żydowskiej soczewica przygotowywana z pszenicą była daniem pokutnym. W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uważana była za potrawę ubogich. W Polsce używano jej jako rośliny pastewnej, potem na długo o niej zapomniano. Niedawno powróciła do łask. Jest uwielbiana przez wegetarian - zawiera dużo białka, dlatego w diecie wegetariańskiej zastępuje mięso. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana w ramach diety.
Soczewica jest idealna do zup, gulaszu i sałatek. Szybko chłonie wodę, więc nie musi być namaczana przed ugotowaniem. Świetnie łączy się z curry, a także z pomidorami.
ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI
Przygotuj:
20 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 por
3 marchewki
1 łyżka masła
310 g śmietany 22%
15 dag startego ostrego sera
5 dag posiekanych orzechów włoskich
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotuj 15 min w osolonej wodzie, osącz. Cebulę posiekaj, por i 3 marchwie oczyść i pokrój w cienkie paski. Podsmaż na maśle, dodaj 300 g śmietany, przykryj, duś 5 min. Do warzyw dodaj soczewicę, 10 dag startego sera i orzechy włoskie. Dopraw solą, pieprzem. Masę przełóż do natłuszczonej formy.
Polej 10 dag śmietany wymieszanej z 5 dag startego sera. Zapiekaj 30 min (180 st.).
Więcej Lekcji Klubu Szefów Kuchni znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania.
Komentarze (7)