Krok 1 - Lista zakupów
100 g ryżu
30 g cebuli lub szalotki
30 g masła lub oleju
200 ml bulionu drobiowego
Sól do smaku
Krok 2
W płaskim rondlu szklimy drobno pokrojoną cebulę, na nią wsypujemy ryż. Chwilę mieszamy, nie zdejmując z płyty tak, aby każde ziarenko zostało obtoczone cienką warstwą tłuszczu.
Krok 3
Wlewamy bulion, zagotowujemy i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C.
Krok 4
W trakcie pieczenia należy przemieszać ryż długim widelcem i uważać, aby się nie rozgotował.
Krok 5 – wskazówka
Tym sposobem możemy przygotować ryż z innymi rodzajami bulionów i różnymi dodatkami, np. warzywami lub boczkiem. Jeżeli chcemy przygotować ryż pilaw w stylu orientalnym polecamy dodać niego pieczarki, kardamon, goździki, kminek oraz pieprz. Należy pamiętać, aby dodawać je podczas mieszania ryżu z cebulą, tj. przed wlaniem bulionu.
Smacznego!