Rukola to doskonała baza do sałatek z pomidorami, serem pleśniowym i orzechami. Można ją też podawać z serem kozim i owocami. Można z niej stworzyć naprawdę wiele ciekawych kompozycji, np. pyszną sałatkę.
Rukola z pomidorami cherry, szynką parmeńską, parmezanem i sosem miodowo-balsamicznym
Przygotuj:
250 g przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
8 plasterków szynki parmeńskiej
2 pęczki rukoli bez łodyg
4 łyżki startego w płatki sera Parmezan
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
Sos:
50 g Sosu sałatkowego włoskiego Prymat
4 fileciki anchois
Kilka Kaparów Smak
½ łyżeczki Oregano Prymat
2 łyżki miodu wielokwiatowego
6 łyżek octu balsamicznego
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Sałatę lekko porwać i ułożyć na środku talerzy. Plastry szynki parmeńskiej przekroić wzdłuż, zwinąć i ułożyć na sałacie. Pomidory wymieszać z częścią sosu i ułożyć na rukoli. Resztą sosu polać brzegi talerza, a sałatkę posypać świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.
Wykorzystując rukolę możemy przygotować również zupę, aromatyczne pesto lub stworzyć apetyczne roladki w formie przystawki. Przepisy znajdziecie w Wirtualnej Szkole Gotowania
By uzyskać jedno z odznaczeńWirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!