Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem sezonowych owoców. Warto z tego korzystać i przygotowywać przysmaki z ich udziałem w różnych postaciach. Jako przekąskę między posiłkami lub w zastępstwo deseru świetnie sprawdzi się koktajl owocowy.
Pomysł 1 – Koktajl ananasowo-imbirowy Marcina Budynka
400 ml mleka 3,2% zmiksować z 300 g obranego, pokrojonego ananasa. Dodać świeżo tarty korzeń imbiru <ilość według własnych upodobań>.
Pomysł 2 – koktajl mleczno-brzoskwiniowy z miodem i cynamonem Roberta Sowy
W blenderze zmiksować następujące składniki: 150 ml mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 2 obrane i pokrojone brzoskwinie i 5 ml miodu. Koktajl przelać do szklanek, udekorować cząstkami brzoskwini i posypać Cynamonem mielonym Prymat.
Pomysł 3 – Koktajl czekoladowo-bananowy z truskawkami Roberta Sowy
W blenderze zmiksować: 100 ml płynnej schłodzonej czekolady, 100 ml jogurtu naturalnego i 1 pokrojonego banana. Osobno zmiksować 40 g truskawek.
Zmiksowane truskawki wlać na dno szkła, a następnie wlać koktajl czekoladowo-bananowy. Udekorować plastrem banana i truskawkami.
Pomysł 4 – Koktajl bananowy z orzechami Marcina Budynka
400 ml mleka 3,2% zmiksować w blenderze z 1 obranym, pokrojonym bananem, dodać 10 g orzechów włoskich i zmiksować.
Pomysł 5 – Koktajl mleczno-waniliowy z owocami leśnymi
W blenderze zmiksować: 100 ml mleka 3,2%, 100 g malin, 100 g jeżyn i 100 ml lodów waniliowych. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować plastrem karamboli i podawać.