Z użyciem mięty możemy przygotować aromatyczny sos do mięs lub ryb. Listki mięty trzeba drobno posiekać, włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i szczyptą Pieprzu białego Prymat. Całość należy zalać małą ilością wrzątku, wymieszać i ostudzić. Dodać 50 ml białego octu winnego, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie cukrem. I gotowe! W efekcie wychodzi nam sos miętowy o konsystencji pesto.
Mięta także doskonale orzeźwia smak tradycyjnej mizerii lub omletu z warzywami. Nadaje się do dekoracji niemal każdego dania. Poniżej przepisy na sałatkę owocową, chłodnik ogórkowy i pierś z kaczki.
Sałatka owocowa ze świeżą miętą i białym kremem balsamico
Składniki dla 4 osób:
1 wyfiletowany czerwony grejpfrut
1 wyfiletowany żółty grejpfrut
1 wyfiletowana pomarańcza
1 melon galia
½ pęczka świeżej mięty
Sos vinaigrette:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka Musztardy rosyjską Prymat
8 posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Z melona wydrążyć kulki, połączyć z filetowanymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Owoce przełożyć do miseczek, skropić sosem i udekorować świeżą miętą.
Indyjski chłodnik z ogórka aromatyzowany świeżą miętą
Składniki:
200 g świeżego ogórka
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kefiru
10 listków mięty
Sok z 1 limonki
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem mięty i świeżym ogórkiem.
Egzotyczna pierś z kaczki w grubo mielonym pieprzu podana z chutney z mango
Składniki dla 4 osób:
4 nieduże piersi z kaczki
1 łyżka Pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat
Sól do smaku
Chutney z mango:
1 mango
1 łyżka cukru
100 ml wody
1 papryczka chili
Sok z 1 limonki
Kilka gałązek świeżej mięty
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi zamarynować w oliwie z oliwek i Przyprawie do drobiu po myśliwsku Prymat. Po dwóch godzinach piersi odsączyć z zalewy, naciąć skórę, natrzeć pieprzem czarnym grubo mielonym Prymat i oprószyć solą.
W rondelku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z limonki. Gdy osiągnie konsystencję syropu, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę i odrobinę imbiru.
Przygotowaną wcześniej kaczkę podsmażyć z obu stron na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180ºC. Gorące mięso pokroić w plastry. Podawać z chutney z mango.
Smacznego!