Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Chutney z mango

Jego smak kojarzony jest daniami kuchni indyjskiej, doskonale sprawdzi się również jako aromatyczny, orientalny dodatek do naszych ulubionych mięs.
Składniki:
3 dojrzałe owoce mango
2 czerwone papryczki chili
50 g korzenia imbiru
150 g cukru
250 ml octu owocowego
1-2 ząbki czosnku
2 cytryny
1 łyżeczka ziaren Gorczycy białej Prymat
1 łyżeczka ziaren Ziela angielskiego Prymat
Krok 1
Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.
Krok 2 znajdziecie TUTAJ
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania- Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test, który sprawdzi Twoją kulinarną wiedzę. Zapraszamy!
Komentarze (1)