Na targach, w supermarketach i sklepach warzywnych - zewsząd uśmiechają się do nas papryki - dojrzałe i w różnych wariacjach kolorów. Choć na naszych stołach królują te czerwone, to bez problemu możemy dostać żółte, pomarańczowe, zielone i białe. Ich smak i aromat nie jest identyczny, ale możemy je łączyć i dodawać do tych samych potraw.
Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa, to właśnie stamtąd Diego Alvarez Chanca w XV wieku, podczas wyprawy z Kolumbem, sprowadził paprykę do Europy. Jednak nie od razu mieszkańcy Starego Kontynentu rozkochali się w tym aromatycznym warzywie. Na parę stuleci zapomnieli o nim, aby po kilkuset latach na nowo rozpowszechnić i zająć się uprawą papryki już na większą skalę. Za to, że dziś możemy zajadać się nią na potęgę i cieszyć smakiem lecza, możemy podziękować Bułgarom i Węgrom – to głównie oni przyczynili się do spektakularnego sukcesu tego warzywa w kuchniach na całym świecie.
|
Ostro-słodki smak papryki Warto mieć na uwadze, że papryki nie różnią się od siebie jedynie kolorem, rozmiarem i kształtem. Najważniejszy jest poziom ich ostrości, który ma szczególne przełożenie na ostateczny smak dania. Papryki mogą być słodkie i niemal owocowe o grubym miąższu w kolorze czerwonym, żółtym, zielonym, rzadziej pomarańczowym. Ale papryka to też średnio ostre pepperoni, jalapeno czy też najostrzejsza na świecie, paląca w smaku odmiana – habanero. Nie bez znaczenia jest oczywiście ilość i rodzaj papryki, którą dodamy do naszej potrawy. A z tymi mniejszymi i niepozornymi papryczkami naprawdę trzeba uważać, bo może się okazać, że nie jesteśmy w stanie przegryźć ani jednego pikantnego kęsa. |
Kolory pełne zdrowia
O tej porze roku powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. Zbliżająca się jesień jest zazwyczaj pełna przeziębień, które nachodzą nas nieoczekiwanie. Dlatego o spożywanych przez nas produktach i ich właściwościach, musimy myśleć już teraz. Nie ma nic lepszego niż jedzenie sezonowych warzyw i owoców – a smaczna papryka jest na szczęście jednym z nich.
Przede wszystkim jest bogata w witaminę C – zawiera jej więcej niż cytryna – a właśnie ten element diety pomoże nam w nierównej walce z wirusami. Ponadto w papryce znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, K i beta-karoten oraz bardzo ważne dla organizmu sole mineralne: wapń, żelazo, potas i magnez.
|
Przyprawy pełne aromatów Bez papryki trudno nam sobie wyobrazić kuchnię i gotowanie. Zwłaszcza, gdy przygotowujemy dania węgierskie, hiszpańskie czy meksykańskie. To właśnie to warzywo nadaje naszym potrawom ostrości i wyrazistości. Trudno też znaleźć dom, w którym nie ma chociaż jednej papryki w sproszkowanej formie. Najczęściej używamy słodkiej, ostrej oraz chili – znanej jako pieprz cayenne. Papryka bardzo mocno zakorzeniła się także w polskiej kuchni i z chęcią dodajemy ją do wszelakich zup, sosów, a nawet tradycyjnego bigosu. |
POLECAM!
Krem paprykowy |
|
Paprykarz z karmazyna |
|
Koszyczki z ciasta filo z papryką |
Pikantna pasta z papryki |
|
Faszerowana papryka |
|
Leczo z węgier |