Lato żegnamy papryką

19.09.2016
Lato żegnamy papryką

Na targach, w supermarketach i sklepach warzywnych - zewsząd uśmiechają się do nas papryki - dojrzałe i w różnych wariacjach kolorów. Choć na naszych stołach królują te czerwone, to bez problemu możemy dostać żółte, pomarańczowe, zielone i białe. Ich smak i aromat nie jest identyczny, ale możemy je łączyć i dodawać do tych samych potraw.

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa, to właśnie stamtąd Diego Alvarez Chanca w XV wieku, podczas wyprawy z Kolumbem, sprowadził paprykę do Europy. Jednak nie od razu mieszkańcy Starego Kontynentu rozkochali się w tym aromatycznym warzywie. Na parę stuleci zapomnieli o nim, aby po kilkuset latach na nowo rozpowszechnić i zająć się uprawą papryki już na większą skalę. Za to, że dziś możemy zajadać się nią na potęgę i cieszyć smakiem lecza, możemy podziękować Bułgarom i Węgrom – to głównie oni przyczynili się do spektakularnego sukcesu tego warzywa w kuchniach na całym świecie.

 

 

Ostro-słodki smak papryki

Warto mieć na uwadze, że papryki nie różnią się od siebie jedynie kolorem, rozmiarem i kształtem. Najważniejszy jest poziom ich ostrości, który ma szczególne przełożenie na ostateczny smak dania. Papryki mogą być słodkie i niemal owocowe o grubym miąższu w kolorze czerwonym, żółtym, zielonym, rzadziej pomarańczowym. Ale papryka to też średnio ostre pepperoni, jalapeno czy też najostrzejsza na świecie, paląca w smaku odmiana – habanero. Nie bez znaczenia jest oczywiście ilość i rodzaj papryki, którą dodamy do naszej potrawy. A z tymi mniejszymi i niepozornymi papryczkami naprawdę trzeba uważać, bo może się okazać, że nie jesteśmy w stanie przegryźć ani jednego pikantnego kęsa.

Lato żegnamy papryką

 

Kolory pełne zdrowia

O tej porze roku powinniśmy szczególnie zadbać o swoją odporność. Zbliżająca się jesień jest zazwyczaj pełna przeziębień, które nachodzą nas nieoczekiwanie. Dlatego o spożywanych przez nas produktach i ich właściwościach, musimy myśleć już teraz. Nie ma nic lepszego niż jedzenie sezonowych warzyw i owoców – a smaczna papryka jest na szczęście jednym z nich.
Przede wszystkim jest bogata w witaminę C – zawiera jej więcej niż cytryna – a właśnie ten element diety pomoże nam w nierównej walce z wirusami. Ponadto w papryce znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę E, K i beta-karoten oraz bardzo ważne dla organizmu sole mineralne: wapń, żelazo, potas i magnez.

 

 

 

Przyprawy pełne aromatów

Bez papryki trudno nam sobie wyobrazić kuchnię i gotowanie. Zwłaszcza, gdy przygotowujemy dania węgierskie, hiszpańskie czy meksykańskie. To właśnie to warzywo nadaje naszym potrawom ostrości i wyrazistości. Trudno też znaleźć dom, w którym nie ma chociaż jednej papryki w sproszkowanej formie. Najczęściej używamy słodkiej, ostrej oraz chili – znanej jako pieprz cayenne. Papryka bardzo mocno zakorzeniła się także w polskiej kuchni i z chęcią dodajemy ją do wszelakich zup, sosów, a nawet tradycyjnego bigosu.

Lato żegnamy papryką

 

POLECAM!

 

Lato żegnamy papryką  Lato żegnamy paprykąLato żegnamy papryką  Lato żegnamy papryką  Lato żegnamy paprykąLato żegnamy papryką  Lato żegnamy papryką

Krem paprykowy

 Lato żegnamy papryką

Paprykarz z karmazyna

 Lato żegnamy papryką

Koszyczki z ciasta filo z papryką

 

 Lato żegnamy papryką  Lato żegnamy paprykąLato żegnamy papryką  Lato żegnamy papryką  Lato żegnamy paprykąLato żegnamy papryką  Lato żegnamy papryką

Pikantna pasta z papryki

 Lato żegnamy papryką

Faszerowana papryka

 Lato żegnamy papryką

Leczo z węgier

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat