Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z Węgier

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 5
papryka czerwona 3
cebula 3
mięso wieprzowe bez kości 400 g
boczek wędzony 200 g
smalec 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek wedle uznania
mąka pszenna 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z Węgier

Mięso i boczek pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka na rozgrzany smalec. W międzyczasie, gdy mięso będzie się smażyć myjemy i kroimy warzywa: paprykę i pomidory na większą kostkę, cebulę w grubsze piórka.

Kiedy mięso zbrązowieje, a boczek wypuści tłuszczyk, dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, przykrywamy. Dusimy ok. 40 minut na średnim ogniu.

Po 40 minutach dodajemy przyprawy i na koniec zagęszczamy łyżką mąki. Gotowe! Polecam zajadać z bułką lub kromką chleba. Czym popijać? Proponuję wytrawne Egri Bikaver… Pycha!

Smacznego, Karla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.07.2016 21:58
smaczne i pożywne danie
atort111
atort111 06.05.2015 14:11
leczo kolorowe i smaczne
rosik93 02.02.2013 02:21
Wygląda i pewnie smakuje super.
Beata61 01.02.2013 18:08
aż zatęskniłam za latem...
as28 01.02.2013 17:51
uwielbiam leczo
Adamorek 01.02.2013 17:49
uwielbiam węgierską kuchnię
Mati13 01.02.2013 17:35
musi super smakowac
Cukiereczek13 01.02.2013 16:55
uwielbiam leczo ;) wygląda mega apetycznie ;)
IwonaDD 01.02.2013 16:50
wyglada bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak