Oprócz tego Norwegowie nie wyobrażają sobie kuchni również bez makreli, dorsza czy halibuta. Podobnie jak w Danii ryby podaje się najczęściej z podsmażanymi z dodatkiem cukru ziemniakami, a także marynowanymi warzywami. Częstym składnikiem przygotowywanych potraw mięsnych (głównie wieprzowiny) jest występująca obficie w Norwegii żurawina.
Norweskie roladki ze śledzia z musem z łososia
Składniki:
12 filetów ze śledzia norweskiego
Mus z łososia:
400 g wędzonego na gorąco łososia norweskiego bez skóry i ości
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 posiekana w kostkę szalotka
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sól, pieprz, tabasco do smaku
Dekoracja:
Gałazki koperku
cząstki cytryny i limonki
Plastry wędzonego łososia norweskiego
12 kaparów
4 łyzki kwaśnej smietany lub gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki.
Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.
Łosoś norweski zapiekany z serem, figami i sosem balsamico
Składniki:
4 x 160 g filetu z łososia bez skóry
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 gałązki bazylii
2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych
Sok z ½ cytryny
Sól, Pieprz czarny grubo mielony do smaku
600 g sera taleggio
8 dużych, dojrzałych fig
3 łyżki jasnego kremu balsamico
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.
Łososia piec około 10 minut w temperaturze 180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi, smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.
Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego!