Kuchnie Świata: Szynka po hiszpańsku

Sekretem jej wysublimowanego smaku i aromatu jest od lat kultywowany sposób przygotowywania, który obejmuje cztery etapy. W ramach pierwszego z nich wieprzowina jest zatapiana w morskiej soli na okres tygodnia. Po zakończeniu procesu solenia następuje dwumiesięczna konserwacja, dzięki której szynka nabiera odpowiedniej konsystencji. Trzecim etapem jest suszenie i dojrzewanie, które trwa maksymalnie do 9 miesięcy. W tym okresie szynka traci wilgotność i nabiera pożądanego charakteru. Za finalny smak i aromat szynki odpowiada końcowy proces, zwany fazą Bodega. Wówczas kolejne miesiące muszą minąć, aby szynka przeszła wszelkie niezbędne procesy biochemiczne i zagościła na hiszpańskich stołach.
W Hiszpanii możemy spróbować wielu rodzajów szynek iberyjskich, najbardziej znane to: jamon ibérico de bellota, de recebo oraz de pienso. Iberyjska szynka znajduje szerokie zastosowanie w hiszpańskiej kuchni, jest stałym elementem wybornych przekąsek- tapas, a także dań głównych. Zwycięzca naszej zabawy: „Pokaż swoją kulinarną osobowość” z pewnością będzie miał okazję na ich degustację. Więcej szczegółów oraz zasady konkursu znajdziecie klikając poniżej:
Komentarze (1)