Omlet
Omlet w polskiej kuchni bywa niedoceniany. Zwykle przegrywa z jajecznicą czy jajkiem na miękko, które wydają się prostsze w przygotowaniu. A omlet to nic innego jak rozmącone jajka usmażone bez mieszania. Wystarczy dodać ulubione dodatki – wędliny, warzywa, sery… A pyszne i pożywne śniadanie w mig gotowe. Nieco więcej zachodu wymaga przygotowanie omletu biszkoptowego przygotowanego na bazie ubitych białek, zmieszanych z żółtkiem i odrobiną mąki. Omlety biszkoptowy szczególnie dobrze smakuje na słodko z dodatkiem świeżych owoców, dżemu i/lub cukru pudru.
Tosty francuskie
To prosty sposób na smaczne i ciepłe danie śniadaniowe, a do tego doskonały sposób na wykorzystanie przedwczorajszego chleba lub chałki. Wystarczy rozbić jajko, roztrzepać je, dodać cukru w wersji na słodko lub soli i pieprzu w wersji na słono. Kromki chleba należy dobrze namoczyć w jajku i położyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz, smażąc z dwóch stron. Tosty francuskie można jeść solo, jak i z ulubionymi dodatkami.
My polecamy wersję de lux. W kromce z ciemnego pieczywa wykroić kieliszkiem dziurkę na środku. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć chleb z jednej strony, obrócić na patelni, wbić jajko do dziurki w kromce chleba i usmażyć jajko, tak by żółtko nie ścięło się, uważając aby nie przypalić kromki chleba. Proste i pyszne!
Pasta jajeczna
To prosty sposób na atrakcyjny i smaczny dodatek do kanapek, kiedy już znudzi nam się wędlina lub nabiał. Pasta jajeczna jest szybka w przygotowaniu, a jej smak może być ograniczony jedynie wyobraźnią kulinarną. W najprostszej, podstawowej wersji wystarczy odrobina majonezu lub jogurtu naturalnego i przyprawy do smaku. Jednak warto zabłysnąć pomysłowością i dodać odrobinę np. żółtego sera tartego, serka topionego, tuńczyka, szynki, ogórka kiszonego, podduszonych pieczarek, pomidorów suszonych, szczypiorku. Można próbować różnych kombinacji, za każdym razem przygotowując pastę w różnych smakach i kolorach.
Materiał powstał we współpracy z: