Kuchnia z jajem: Jajka na zdrowie!

Warto wiedzieć, że jajka to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka. Co więcej, to właśnie jajka zawierają wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, a nie może bez nich funkcjonować. Są też źródłem witamin takich jak np. A (odpowiedzialna za poprawę wzroku), czy E (opóźnia proces starzenia, ale bierze również udział we wszystkich procesach odżywczych organizmu – muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich wytworzyć). Ponadto jajka są bogate w witaminy z grupy B (pomagają walczyć ze stresem) oraz witaminę D (odpowiedzialną za budowę kości i zębów).
Obawiacie się o swój cholesterol? Jedzcie więcej jaj!
O podwyższonym cholesterolu decydują głównie: wiek, płeć, waga, obciążenie rodzinne, poziom aktywności fizycznej czy też cukrzyca. Z kolei warto wiedzieć, że w żółtku znajduje się lecytyna, która powszechnie nazywana jest „pogromcą tłuszczu”, rozbijając go na cząstki i tym samym zapobiegając odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Lecytyna wpływa również korzystnie na wątrobę.
Ile jajek zatem jeść?
Najlepiej nie przesadzać – ani w jedną, ani w drugą stronę. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza ok. 10 jajek tygodniowo. Chodzi głównie o żółtka, ponieważ białko możemy spożywać bez ograniczeń. Warto pamiętać: im więcej jemy warzyw i owoców, a mniej potraw mięsnych, tym częściej można pozwolić sobie na jajka.
Co ciekawe, osoby jedzące na śniadanie jajka odczuwają głód później niż w przypadku pozostałych. Jedzą również mniej kaloryczne posiłki, co wpływa na wagę, a więc i samopoczucie.
Źródło: www.polskiefermy.pl, www.wp.pl
Komentarze (6)