Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konkurs „Uczta dla zmysłów” – krem z brokułów

Konkurs „Uczta dla zmysłów” – krem z brokułów

Idealny na lato lekki lunch, który doda wam energii na resztę dnia? Zupa krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami to właśnie taki przepis. Dzięki marce Zwieger możecie go przetestować, a przy okazji wygrać noże! Wystarczy gotowej potrawie zrobić zdjęcie i zgłosić je do konkursu.

Co trzeba zrobić?
1. Przygotuj krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami według przepisu marki Zwieger podanego poniżej.
2. Zrób zdjęcia gotowej potrawy. Pamiętaj, że to także uczta dla oczu – forma jej podania powinna być atrakcyjna.
3. Do 24 czerwca 2019 r. wyślij zdjęcia e-mailem o tytule „Uczta dla zmysłów” na adres [email protected] lub opublikuj je w komentarzu pod konkursowym postem na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni.
4. Czekaj na wyniki! Ogłosimy je na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni oraz w aktualnościach naszego portalu.

Zupa krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami

Składniki (na 4 porcje):
·         2 brokuły zielone
·         2 miękkie obrane gruszki konferencje
·         700 ml wywaru warzywnego
·         100 ml białego wina wytrawnego
·         250 g umytego młodego szpinaku
·         2 cebule, pokrojone w kostkę
·         120 g tartego w płatkach sera cheddar
·         2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
·         sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz i kmin rzymski do smaku
·         grzanki

Sposób przygotowania:
Brokuły myjemy. Na desce ostrym nożem odcinamy różyczki od łodyg. Łodygi kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojony czosnek, kmin rzymski i chwilę smażymy. Podlewamy białym winem i redukujemy je w garnku o połowę. Dodajemy pokrojone łodygi, miękkie pokrojone gruszki, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Kiedy nasze łodygi będą miękkie, wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Następnie chwilę wszystko gotujemy. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i płatkami sera cheddar.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak