Idealny na lato lekki lunch, który doda wam energii na resztę dnia? Zupa krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami to właśnie taki przepis. Dzięki marce Zwieger możecie go przetestować, a przy okazji wygrać noże! Wystarczy gotowej potrawie zrobić zdjęcie i zgłosić je do konkursu.
Co trzeba zrobić?
1. Przygotuj krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami według przepisu marki Zwieger podanego poniżej.
2. Zrób zdjęcia gotowej potrawy. Pamiętaj, że to także uczta dla oczu – forma jej podania powinna być atrakcyjna.
3. Do 24 czerwca 2019 r. wyślij zdjęcia e-mailem o tytule „Uczta dla zmysłów” na adres [email protected] lub opublikuj je w komentarzu pod konkursowym postem na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni.
4. Czekaj na wyniki! Ogłosimy je na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni oraz w aktualnościach naszego portalu.
Zupa krem z brokułów i szpinaku z serem cheddar i grzankami
Składniki (na 4 porcje):
· 2 brokuły zielone
· 2 miękkie obrane gruszki konferencje
· 700 ml wywaru warzywnego
· 100 ml białego wina wytrawnego
· 250 g umytego młodego szpinaku
· 2 cebule, pokrojone w kostkę
· 120 g tartego w płatkach sera cheddar
· 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
· sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz i kmin rzymski do smaku
· grzanki
Sposób przygotowania:
Brokuły myjemy. Na desce ostrym nożem odcinamy różyczki od łodyg. Łodygi kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojony czosnek, kmin rzymski i chwilę smażymy. Podlewamy białym winem i redukujemy je w garnku o połowę. Dodajemy pokrojone łodygi, miękkie pokrojone gruszki, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Kiedy nasze łodygi będą miękkie, wkładamy różyczki brokuła i szpinak. Następnie chwilę wszystko gotujemy. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i płatkami sera cheddar.