Pyszny, sycący obiad, który wniesie do kuchni wiosenne aromaty? Placki ziemniaczane z gulaszem, młodym szczypiorkiem i gęstą, świeżą śmietaną to idealny wybór. Dzięki marce Zwieger możecie przetestować nowy przepis i… wygrać noże! Wystarczy gotowemu daniu zrobić zdjęcie i zgłosić je do konkursu.
Co trzeba zrobić?
1. Przygotuj placki ziemniaczane z gulaszem według przepisu marki Zwieger podanego poniżej.
2. Zrób zdjęcia gotowej potrawy. Pamiętaj, że to także uczta dla oczu – forma jej podania powinna być atrakcyjna. J
3. Do 12 maja 2019 r. wyślij zdjęcia e-mailem o tytule „Uczta dla zmysłów” na adres [email protected] lub opublikuj je w komentarzu pod konkursowym postem na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni.
4. Czekaj na wyniki! Zostaną ogłoszone na facebookowym profilu Zwieger. O gotowaniu do kuchni oraz w aktualnościach naszego portalu.
Placki ziemniaczane z gulaszem, szczypiorkiem i gęstą śmietaną
Składniki (na 4 porcje):
Gulasz:
0,5 kg polędwicy wołowej (najlepsza będzie część nazywana głową)
2 cebule czerwone, pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 kiszony ogórek, pokrojony w kostkę
2 ząbki roztartego czosnku
50 g smalcu
1 łyżka majeranku suszonego
50 g koncentratu pomidorowego
500 ml bulionu mięsnego
50 g masła
50 g mąki
4 łyżki gęstej śmietany
10 g kminku
1 pęczek szczypiorku cienkiego
mielona papryka słodka i ostra do smaku
Placki ziemniaczane:
0,5 kg obranych ziemniaków grillowych
3 roztarte ząbki czosnku
2 jajka
100 g mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego (do smażenia)
pieprz i sól do smaku (najlepiej świeżo mielone)
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy ostrym nożem w kostkę i obsmażamy na gorącej patelni ze wszystkich stron. W międzyczasie na suchej patelni prażymy kminek oraz koncentrat pomidorowy, aby oddał dużo aromatu. Na rozgrzanym smalcu w szerokim garnku obsmażamy cebulę i papryki, po czym dusimy je pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Podlewamy bulionem. Dodajemy mięso, resztę warzyw, roztarty czosnek, mielone papryki, kminek i przesmażony koncentrat pomidorowy. Podlewamy pozostałym bulionem i gotujemy do miękkości. W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki, po czym zagęszczamy nią sos.
Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy, dodajemy czosnek, jajka i mąkę. Całość mieszamy i doprawiamy. Smażymy niewielkie placki na bardzo gorącym oleju na patelni. Gotowe placki polewamy gulaszem. Na wierzch układamy gęstą śmietanę i posypujemy świeżo krojonym szczypiorkiem.
Smacznego!