Kolorowa Środa: cytrynowy

Kolor żółty, a więc i cytrynowy to nie tylko kolor pełen energii i witamin, to także barwa słońca, które pozytywnie nastraja. Podobno najwyższe wartości, takie jak np. wiedzę przedstawia się za pomocą tego właśnie koloru. Co ciekawe barwa ta w dawnych czasach charakteryzowała kobiety zamężne oraz matki, które na co dzień przywdziewały welony oraz szaty w kolorze żółtym. Trzeba przyznać, że to zdecydowany kolor, który pod postacią cytryny ma równie zdecydowany smak.
Cytryna jest cennym źródłem witaminy C i B1. Uwielbiamy dodawać ją do napojów, przygotowywać z niej lemoniadę i wprost nie wyobrażamy sobie dań z ryb bez uprzedniego skropienia ich sokiem z cytryny. Grecy nawet stworzyli dla niej zupę :)…
Zupa cytrynowa – Supa avgolemono
Składniki:
30 dag skrzydełek z drobiu
1 cebula (8 dag)
10 dag selera
1 marchewka (8 dag)
2 łyżki ryżu
1 żółtko
4 łyżki soku z cytryny
1 Liść laurowy Prymat
4 ziarnka Ziela angielskiego Prymat
szczypta Cynamonu Prymat
Sól do smaku
Opcjonalnie Koperek suszony lub Natka pietruszki Prymat
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, wlać ½ l wody, dodać obraną cebulę oraz obrane i opłukane seler i marchewkę. Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Ryż dokładnie wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na 30 minut.
Wywar przecedzić dodać odcedzony ryż i gotować 17 minut, a następnie zdjąć z ognia. W miseczce roztrzepać żółtko z sokiem cytrynowym i solą, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do garnka. Przed podaniem zupę podgrzać. Można ją posypać Koperkiem suszonym lub Natką pietruszki Prymat.
(6-8 porcji)
Komentarze (1)