Klub Szefów Kuchni: Lekcja Sushi Roberta Sowy

Sushi to przekąska, wobec której nie sposób pozostać obojętnym. Oprócz ciekawego i nietypowego azjatyckiego smaku, mieni się orientalnymi kolorami. Można zamówić specjalne zestawy sushi lub podjąć kulinarne wyzwanie i przygotować je samemu… Robert Sowa pokaże jak to zrobić:
Krok 1 – zalewa do ryżu
Składniki:
1 litr octu ryżowego
800 g cukru
300 g soli
100 ml mirin (ew. sake)
1 liść kombu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Powstały sos ostudzić, przed użyciem wyjąć liść kombu.
Krok 2 – ryż do suhi
Składniki:
1 kg ryżu do sushi
1 litr wody
300 ml zalewy do ryżu
Sposób przygotowania:
Ryż płukać pod bieżącą wodą do momentu, kiedy woda będzie klarowna. Następnie ryż osączyć przez sito, wsypać do garnka i zalać odmierzoną ilością wody. Ryż należy gotować 20 minut, po czym pozostawić na kolejne 20 minut do odparowania. Gotowy ryż przełożyć do większej miski, dodać zalewę ryżową i energicznie wymieszać. Ryż nadaje się do przygotowywania sushi po schłodzeniu do temperatury ok. 40ºC.
Ciąg dalszy Lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.
Komentarze (0)