Sprawdźcie co Robert Sowa przygotował w poniedziałkowym Pytaniu na Śniadanie.
Makaron tagliatelle z pieczoną dynią, szynką dojrzewającą i parmezanem
Składniki dla 4 osób:
500 g makaronu tagliatelle
800 g obranej i pokrojonej w kostki dyni
1 łyżka Oregano
Sól ziołowa
Pieprz czarny świeżo mielony
4 łyżki oliwy z oliwek
2 listki posiekanej świeżej szałwii
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki dojrzewającej
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera parmezan
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych
50 ml białego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem, a następnie piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić (pozostawiając odrobinę wody), dodać makaron do sosu, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, przed podaniem każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.
Jesienna sałatka ze smażoną dynią
Składniki dla 4 osób:
800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych
8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry
50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych migdałów
Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka musztardy delikatesowej
miód do smaku
1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula
sól morska, chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.
Przepisy oraz zdjęcie pochodzą ze strony TVP.