Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienne przepisy z dynią wg. Roberta Sowy

Jesienne przepisy z dynią wg. Roberta Sowy

Sprawdźcie co Robert Sowa przygotował w poniedziałkowym Pytaniu na Śniadanie.

 

 

Makaron tagliatelle z pieczoną dynią, szynką dojrzewającą i parmezanem

Składniki dla 4 osób:

500 g makaronu tagliatelle

800 g obranej i pokrojonej w kostki dyni

1 łyżka Oregano

Sól ziołowa

Pieprz czarny świeżo mielony

4 łyżki oliwy z oliwek

2 listki posiekanej świeżej szałwii

4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki dojrzewającej

2 łyżki masła

2 łyżki tartego sera parmezan

2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych

50 ml białego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Dynię sparzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą ziołową i świeżo mielonym pieprzem, a następnie piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić (pozostawiając odrobinę wody), dodać makaron do sosu, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, przed podaniem każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

 

1

 

Jesienna sałatka ze smażoną dynią

Składniki dla 4 osób:

800 g obranej i pokrojonej w słupki dyni

200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

100 g umytych i oczyszczonych sałat sezonowych

8 pokrojonych w ćwiartki pomidorów cherry

50 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów

2 łyżki prażonych migdałów

 

Sos vinaigrette:

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka bazylii

1 łyżka musztardy delikatesowej

miód do smaku

1 mała, drobno pokrojona czerwona cebula

sól morska, chili pieprz cayenne

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu vinaigrette dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Dynię podsmażyć na oliwie z oliwek, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru (około 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać sokiem pomarańczowym i gotować do momentu odparowania wody. Pozostałe składniki sałatki delikatnie wymieszać. Ciepłą dynię ułożyć na półmisku, udekorować sałatką i skropić sosem vinaigrette.

 

Przepisy oraz zdjęcie pochodzą ze strony TVP.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak