Dobre na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Puszyste, pyszne i co ważne, bardzo szybkie w przygotowaniu. Bo tak naprawdę wystarczy już 10 minut, by usmażyć stosik smakowitych i pachnących krążków. A potem… wszystko zależy już od naszej fantazji i tego, na co mamy ochotę.
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz w domu słodyczy
Wyobraźcie sobie leniwą sobotę czy niedzielę. Wy albo Wasze dzieciaki macie ochotę na coś słodkiego. Szafka ze słodyczami jest pusta i niespecjalnie macie ochotę biec do sklepu, by uzupełnić braki. Jak wybrnąć z tej sytuacji? Nic prostszego. Zwykle mamy w domu jajka, mleko i mąkę, a to w zupełności wystarczy, by przygotować pyszne naleśniki. Wystarczy dodać do nich ulubioną konfiturę lub owoce, posypać cukrem pudrem i… gotowe. Już cała rodzinka delektuje się puszystymi pysznościami. No właśnie…
Jak sprawić, by były puszyste? Wystarczy do przepisu zamiast zwykłej wody dodać wodę gazowaną. Jeśli jednak zamiast puszystych, lecz wciąż cienkich placuszków marzy nam się coś więcej, pora na wypróbowanie przepisu na amerykańskie pancakes. Puszyste, grube krążki, którymi zajadają się bohaterowie hollywoodzkich produkcji, oczywiście wcześniej obficie polewając je syropem klonowym albo czekoladowym sosem, przygotowuje się w gruncie rzeczy bardzo łatwo i szybko. Sekret wyrośniętych placuszków tkwi w dodatku proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Aby je usmażyć nie potrzebujemy nic innego, jak tej samej patelni, której używamy do zwykłych naleśników. Podawajcie je koniecznie natychmiast po usmażeniu – wtedy są najświeższe i zarazem najpyszniejsze. Same w sobie są doskonałe, więc nie wymagają rozbudowanych dodatków. Urok tkwi w prostocie – wystarczy na gorące położyć kawałek masła i polać delikatną strużką miodu. Sprawdzi się także posypka z cukru pudru i cynamonu. |
|
Gdy został Ci farsz z pierogów
Zdecydowanie preferuję naleśniki w wersji na słodko, bo niestety jestem łasuchem. Nie oznacza to jednak, że nie lubię naleśników w wersji wytrawnej. Najbardziej smakują mi z nadzieniem z twarogu i ziemniaków, z dodatkiem gałki muszkatołowej. O wypełnieniu naleśników nadzieniem wytrawnym przypominam sobie zazwyczaj, gdy robię pierogi i zostaje mi farsz. Potem już tylko jeden krok dzieli mnie od przygotowania prostej panierki z jajka i bułki tartej i usmażeniu złocistych krokietów – najlepiej na klarowanym maśle. Do wytrawnych naleśników czy krokietów pasuje bardzo wiele składników: mielone mięso, fasola, kapusta i grzyby, pieczarki i cebulka oraz żółty ser.
Naleśniki idealne na poprawę humoru Nie jest wcale tajemnicą, że dobre i obfite jedzenie poprawia humor. Naleśniki to typowy comfort food, jedzenie, po którym po prostu jesteśmy radośniejsi i pozytywnie nastawieni do świata. Jeśli więc macie dość przeciągającej się zimy, tęsknicie za większą ilością słońca lub po prostu przygnębił Was zbyt krótki weekend, koniecznie osłódźcie sobie dzień pachnącymi i pysznymi naleśnikami.
Obowiązkowo napiszcie, jakie są Wasze ulubione naleśniki? Z czym najbardziej je lubicie pałaszować? |
Polecam!
Naleśniki z budyniem i malinami |
|
Szpinakowe naleśniki |
|
Naleśniki na maślance |
Orzechowe naleśniki |
|
Dyniowe pancakes |
|
Naleśniki z karmelizowaną gruszką |
Ruskie naleśniki |
|
Pancakes z chili |
|
Naleśniki z mięsem mielonym |