Jak wiadomo, ostatnio najmodniejszy trend w grillowaniu to marynata. W piątkowym odcinku rolę główną pełniła więc karkówka marynowana. Robert Sowa pokazał jak odpowiednio marynować mięso na grilla oraz jak przyrządzić marynatę z dodatkiem musztardy.
fot. Robert Sowa
Robert Sowa mówił również z czym łączyć grillowane mięso, oraz jakie potrawy okołogrillowe podawać.
fot. Robert Sowa
Plastry grillowanej karkówki do sałatki
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g steków z karkówki
Marynata:
1 opakowanie Przyprawy do karkówki Prymat
2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat
1 łyżka miodu gryczanego
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
4 marynowane patisony Smak
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso lekko rozbić i natrzeć z każdej strony wszystkimi połączonymi składnikami marynaty. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Grill rozgrzać, natłuścić i grillować mięso po około 10 minut z każdej strony. Chrupiącą karkówkę przełożyć na deskę i pokroić w cienkie plastry. Podawać z sałatką sezonową i marynowanymi patisonami.
Sałatka sezonowa do grillowanych mięs
Składniki dla 4 osób:
1 pęczek rukoli
8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
4 pokrojone w plastry rzodkiewki
1 posiekany pęczek kolendry
1 pokrojony w plastry ogórek
Sos francuski Prymat
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem francuskim Prymat. Podawać z plastrami grillowanej karkówki.
Sos sałatkowy francuski
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Prymat
4 łyżki oleju rzepakowego
½ szklanki niegazowanej naturalnej wody mineralnej
2 łyżki prażonych pestek słonecznika z solą i pieprzem Prymat
Przygotowanie:
Sos sałatkowy francuski połączyć z olejem rzepakowym i wodą mineralną, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Przed podaniem dodać pestki słonecznika.
Nadziewane pikantne pieczarki z grilla
Składniki dla 4 osób:
12 obranych pieczarek (tylko kapelusze)
Farsz:
1 mała, posiekana słodka czerwona papryka
2 posiekane ząbki czosnku
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
1 posiekana dymka
3 łyżki masła
1 szklanka Bułki tartej pikantnej Prymat
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny mielony Prymat
Przygotowanie:
Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić do smaku i nadziać nim pieczarki. Grill natłuścić olejem rzepakowym, rozgrzać i grillować pieczarki przez ok. 10 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Steki z grillowanej karkówki z pieczarkami i serem camembert
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g steków z karkówki wieprzowej
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 opakowanie Przyprawy do karkówki Prymat
2 łyżki Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki oleju rzepakowego do nasmarowania grilla
300 g pokrojonych w grube plastry pieczarek
2 pokrojone w cząstki czerwone cebule
2 krążki sera camembert
1 łyżeczka Papryki słodkiej Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przygotowanie:
Przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym i musztardą. Umyte i oczyszczone steki z karkówki lekko rozbić i natrzeć marynatą. Grill posmarować olejem, rozgrzać i upiec na nim mięso na złoty kolor, po około 7 minut z każdej strony. Ser camembert piec na grillu do momentu, aż zacznie pęcznieć. Pieczarki podsmażyć z cebulą na klarowanym maśle. Na grillowanych stekach z karkówki ułożyć pieczarki z cebulą. Podawać z przekrojonym na pół serem camembert oprószonym słodką papryką i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Tutaj można natomiast zobaczyć materiały video z nagrania Dzień Dobry TVN.